Počelo je: "Antiteroristička operacija"; Prve žrtve; Oglasila se i Rusija VIDEO

Azerbejdžan je pokrenuo "antiterorističku operaciju" lokalnog karaktera u Nagornom Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka.

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2023.

11:42

Počelo je:
Shutterstock/Albert_Khachatryan

Informaciju o pokrenutoj "antiterorističkoj operaciji" saopštilo je Ministarstvo odbrana republike.

Azerbejdžanski mediji javljaju da Baku zatvara vazdušni prostor zemlje za Jermeniju.

Separatističko rukovodstvo regiona Nagorno Karabaha, naseljenog etničkim Jermenima, predložilo je u utorak prekid vatre.

Pres-služba vlasti saopštila je u saopštenju da predlaže razgovore sa Bakuom, nakon takozvanih "antiterorističkih" operacija Azerbejdžana u otcepljenom regionu, najavljenih samo nekoliko sati ranije.

Dva civila su ubijena, a 11 ljudi je povređeno u napadima azerbejdžanske vojske posle, kako je rekla, "antiterorističkih" operacija u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha, rekao je separatistički zvaničnik u regionu.

Gegam Stepanjan, separatistički ombudsman za ljudska prava u azerbejdžanskoj enklavi koju kontrolišu etnički Jermeni, rekao je da su osmoro ranjenih deca.

Rusija je u utorak saopštila da je o operaciji Azerbejdžana obaveštena samo nekoliko minuta pre njenog pokretanja, negirajući da joj je unapred rečeno.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u izjavama da medijski izveštaji koji sugerišu da je Azerbejdžan unapred upozorio ruske mirovne snage stacionirane u regionu „ne odgovaraju stvarnosti“.

"Informacija je saopštena ruskom kontingentu nekoliko minuta pre izbijanja neprijateljstava", rekla je Zaharova. Jermenski separatisti u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha rekli su da azerbejdžanske snage pokušavaju da napreduju u regionu.

"Oružane snage Azerbejdžana pokušavaju da napreduju u dubinu Arcaha", navodi se, koristeći jermenski naziv za tu oblast. "Odbrambene snage nastavljaju da pružaju otpor ofanzivi Azerbejdžana duž cele linije dodira". Kako su saopštili u Bakuu, vojska izvodi napade visokopreciznim oružjem na liniju fronta i po dubini, na položaje jedinica jermenskih oružanih snaga i vojne objekte.

Napominje se da "civilno stanovništvo i civilna infrastruktura nisu mete".

Sirene za vazdušnu opasnost se čuju u prestonici nepriznate Republike Nagorno Karabah, Stepanakertu.

Azerbejdžanski mediji javljaju da Baku zatvara vazdušni prostor zemlje za Jermeniju. Jermenske novinske agencije javile su da je glavni grad Nagorno-Karabaha, Stepanakert, bio bombardovan, ali za sada nema detalja o šteti ili žrtvama.

Azerbejdžan navodi da Jermenija švercuje oružje. Tvrdnje su dovele do blokade puta koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom, što je izazvalo ozbiljnu nestašicu hrane i lekova u regionu.

Pošiljke brašna i medicinskog materijala Crvenog krsta stigle su u ponedeljak u Nagorno-Karabah, ali lokalni zvaničnici kažu da putne veze sa regionom nisu u potpunosti otvorene. Komanda mirovnog kontingenta Ruske Federacije i rukovodstvo Tursko-ruskog centra za praćenje obavešteni su o aktivnostima koje su u toku, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je početak antiterorističke operacije protiv nelegalnih oružanih formacija u delu Karabaha pod kontrolom ruskog mirovnog kontingenta.

Posebno se ističe da se udari samo po položajima jermenske vojske, naseljena mesta i infrastrukturni objekti nisu granatirani.

"Sistematsko granatiranje položaja azerbejdžanske vojske od strane armenskih oružanih snaga u regionu Karabaha, nastavak miniranja naših teritorija, inžinjersko unapređenje borbenih položaja, kao i povećanje broja rovova i zemunica u poslednjih nekoliko meseci izazvali su čak i veća napetost", navodi se u saopštenju.

Došlo je i do jačanja borbenih položaja ljudstvom, oklopnim vozilima, artiljerijom i drugom vatrenom snagom, dovođenja jedinica u visok stepen borbene gotovosti, stvaranja dodatnih jedinica za mobilizaciju, proširenja izviđačkih aktivnosti prema jedinicama Azerbejdžanske vojske, prodora duboko u naše položaje. da se ponovo minimiziraju očišćene teritorije i civilni putevi u sabotažne i terorističke svrhe.

Stanovništvu poslate SMS poruke upozorenja

Dana 19. septembra, na autoputu Ahmedbejli-Fizuli-Šuša, mina koja je unapred postavljena u terorističke svrhe od strane izviđačko-diverzantskih grupa armenskih oružanih snaga u ekonomskom regionu Karabaha u Azerbejdžanu ubila je civile i onesposobila vozilo Državne agencije za puteve. Azerbejdžana.

Istog dana, vozilo u kojem su bili pripadnici unutrašnjih trupa Ministarstva unutrašnjih poslova minirano je dignuto u vazduh izviđačko-diverzantskoj grupi oružanih snaga Jermenije, pri čemu su naši vojnici poginuli i povređeni.

Takve činjenice su nastavak svrsishodne i sistematske terorističke politike Jermenije protiv Azerbejdžana. Ministarstvo odbrane Republike Azerbejdžan je više puta izjavljivalo da nastavak prisustva formacija armenskih oružanih snaga u ekonomskom regionu Karabaha u Azerbejdžanu, kršeći odredbe Trilateralne izjave potpisane 10. novembra 2020., predstavlja ozbiljnu pretnju za mir i stabilnost u regionu.

U cilju obezbeđivanja odredbi Trilateralne izjave, suzbijanja velikih provokacija u ekonomskom regionu Karabaha, razoružavanja i povlačenja formacija armenskih oružanih snaga sa naših teritorija, neutralisanja njihove vojne infrastrukture, obezbeđivanja bezbednosti civila koji se vraćaju na teritorije oslobođene od okupacije , državnih službenika angažovanih na poslovima izgradnje i rekonstrukcije i našeg vojnog osoblja, kao i uspostavljanja ustavnog poretka Republike Azerbejdžan, počele su antiterorističke operacije u regionu.

U okviru mera, položaji formacija oružanih snaga Jermenije, njihova dugotrajna vatrena mesta, kao i vojna sredstva i objekti vojne namene stavljaju se van upotrebe visokopreciznim oružjem na liniji fronta i u dubini.

Ponavljamo da civilno stanovništvo i civilna infrastruktura nisu mete, samo se legitimni vojni ciljevi povlače iz akcije.

O aktivnostima su obavešteni komanda mirovnog kontingenta Ruske Federacije i rukovodstvo Tursko-ruskog centra za praćenje, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana. U razgovoru za Politiko, Hikmet Hadžijev, spoljnopolitički savetnik predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, rekao je da je "cilj neutralizacija vojne infrastrukture“ i dodao da su lokalnom jermenskom stanovništvu poslate SMS poruke u kojima se upozorava na "protivterorističke akcije".

"Od njih je zatraženo da se drže podalje od legitimnih vojnih ciljeva", rekao je Hadžijev.

Jermenija i Azerbejdžan vodili su krvavi rat oko Nagorno-Karabaha 2020. Sporazum o prekidu vatre uz posredovanje Rusije je od tada propao, a azerbejdžanske snage su preuzele kontrolu nad jedinim putem za ulazak ili izlazak — blokirajući humanitarnu pomoć i izazivajući upozorenja o "etničkom čišćenju"

Zašto bas sada?

Poslednji sukob velikih razmera izbio je 2020. i trajao je šest nedelja pre primirja uz posredovanje Rusije. Primirjem je Jermenija ustupila delove teritorije koju je kontrolisala od 1990-ih.

Dve strane od tada nisu uspele da postignu trajno mirovno rešenje uprkos posredničkim naporima Evropske unije, Sjedinjenih Država i Rusije.

Jermenija je optužila Azerbejdžan da je izazvao višemesečnu humanitarnu krizu u Nagorno-Karabahu nakon što je Baku prošle godine blokirao jedini put koji povezuje planinski region sa Jermenijom. Zove se Lačinski koridor, a ruske mirovne snage ga kontrolišu. U ponedeljak su kamioni natovareni humanitarnom pomoći ušli u Nagorno-Karabah nakon što su se jermenski separatisti i centralna vlada složili da koriste puteve koji ga povezuju sa Jermenijom i Azerbejdžanom, navodi Baku.

Jermenske novinske agencije javile su da je glavni grad Nagorno-Karabaha, Stepanakert, bio bombardovan, ali za sada nema detalja o šteti ili žrtvama. Azerbejdžan navodi da Jermenija švercuje oružje. Tvrdnje su dovele do blokade puta koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom, što je izazvalo ozbiljnu nestašicu hrane i lekova u regionu.

Pošiljke brašna i medicinskog materijala Crvenog krsta stigle su u ponedeljak u Nagorno-Karabah, ali lokalni zvaničnici kažu da putne veze sa regionom nisu u potpunosti otvorene.

Snage Azerbejdžana probile liniju kontakta u Karabahu na nekoliko mesta

Azerbejdžanske snage su na nekoliko mesta probile liniju kontakta sa jermenskim snagama u Nagorno-Karabahu i rešene su da ispune svoje strateške ciljeve, izjavio je danas Hikmet Hadžijev, savetnik za spoljnu politiku predsednika Ilhama Alijeva.

Hadžijev je za Rojters rekao da će Baku biti spreman da razgovara sa karabaškim Jermenima samo kada podignu belu zastavu i razoružaju se.

On je kazao da Azerbejdžan nema vojne ciljeve u susednoj Jermeniji.

"Namera Azerbejdžana je da zatvori poglavlje animoziteta i konfrontacije", istakao je Hadžijev.

Što je dosta, dosta je, dodao je on.

"Ne možemo više da tolerišemo da imamo takve oružane snage na našoj teritoriji i strukturu koja svakodnevno dovodi u pitanje bezbednost i suverenitet Azerbejdžana", rekao je Hadžijev.

On je naveo da Baku veruje da će ono što je nazvao antiterorističkom akcijom ostvariti njen strateški cilj obezbeđivanja potpunog suvereniteta nad svojom teritorijom.

Administracija predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva saopštila je da je spremna da se sastane sa predstavnicima jermenske zajednice regiona Nagorno-Karabah u gradu Jevlahu, pod određenim uslovima.

"Da bi zaustavili antiterorističke mere, ilegalne jermenske oružane grupe moraju da podignu belu zastavu, predaju svo oružje, a ilegalni režim se mora sam raspasti. U suprotnom, antiterorističke mere će biti nastavljene do kraja", navodi se u saopštenju administracije, koje je dobio Interfaks.

Baku je u vezi sa pozivom Stepanakerta, glavnog grada nepriznatog Nagorno-Karabaha, na pregovore, naveo da je "administracija ranije pozvala predstavnike jermenskog stanovništva koje živi u regionu Nagorno-Karabaha u našoj zemlji na dijalog kako bi razgovarali o pitanjima reintegracije".

"Ali su to svaki put odbijali", tvrde u administraciji.

Uništena škola

Azerbejdžanske snage uništile su školu u selu Jegsahog u Nagorno-Karabahu, meštani su pod opsadom i ne mogu da se evakuišu, javio je Armenpres.

Vlasti Nagorno-Karabaha nisu u mogućnosti da evakuišu 150 stanovnika sela koje je potpuno opkoljeno azerbejdžanskim snagama, naveo je aktivista za ljudska prava Nagorno-Karabaha Gegam Stepanjan.

"Zajednica Jegsahog u regionu Šuši sa ukupno 150 stanovnika našla se pod direktnom metom azerbejdžanske strane. Oružane snage Azerbejdžana uništile su seosku školu. Nema mogućnosti za evakuaciju stanovnika, oni su potpuno okruženi Azerbejdžanom", napisao je Stepanjan na platformi X (Tviter).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: