Vojska Srbije podiže helikoptere: Stižu Amerikanci

Američka vojna komanda u Evropi (USEUCOM) sa Vojskom Srbije sprovodi obuku usredsređenu na potragu i spasavanje uz upotrebu helikoptera.

Izvor: B92

Sreda, 09.08.2023.

19:16

Vojska Srbije podiže helikoptere: Stižu Amerikanci
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ NIKOLA NEDELJKOVIÆ, fotografija niske rezolucije/ nr

To je rečeno danas Glasu Amerike u sedištu američke vojske u Štutgartu.

Obuka u Srbiji traje od 7. do 11. avgusta, precizirala je američka vojna komanda u Evropi.

"Ovaj angažman je deo kontinuirane saradnje Srbije i američkih snaga, koja je posebno usredsređena na sticanje profesionalnog iskustva u postupanju i planiranju helikopterskih operacija potrage i spasavanja, što podrazumeva upotrebu savremene opreme, pronalaženje i evakuaciju ljudi sa nepristupačnog terena u svim vremenskim uslovima", navedeno je u pisanom odgovoru USEUCOM Glasu Amerike.

U obuci učestvuju pripadnici američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi, pripadnici 31. borbenog krila 56. spasilačke eskadrile čije je sedište u bazi Avijano u Italiji, kao i 119. mešovita helikopterska eskadrila 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije. U okviru ove saradnje u zvaničnoj poseti Ratnom vazduhoplovstvu i PVO Vojske Srbije, ove nedelje boravi delegacija Evropske komande oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, saopšteno je ranije iz Ministarstva odbrane Srbije.

Tokom posete će biti razmatrana ključna pitanja za bezbednu i efikasnu realizaciju traganja i spasavanja u borbenim uslovima i mogućnosti za veću saradnju vazduhoplovnih snaga Srbije i SAD u ovoj oblasti.

Reč je o razmeni iskustava u primeni operativnih procedura u planiranju i izvođenju operacija traganja i spasavanja i upotrebi savremenih uređaja i opreme koji omogućavaju potragu, lociranje i evakuaciju pripadnika oružanih snaga i civila sa nepristupačnih terena u svim vremenskim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: