Kina užasnuta; "To je..."

Ministarstvo spoljnih poslova Kine izrazilo je protest zbog izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena o tome da je kineski lider Si Đinping diktator.

Izvor: B92

Sreda, 21.06.2023.

09:56

Kina užasnuta;
EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Kako su istakli u Pekingu, takve izjave su krajnje neodgovorne i predstavljaju provokaciju, preneo je Sputnjik.

"Izjave američke strane su krajnje apsurdne, neodgovorne, protivreče činjenicama, ozbiljno krše diplomatsku etikeciju, predstavljaju ozbiljan napad na političko dostojanstvo i otvorenu političku provokaciju“, istakla je na brifingu za novinare predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Nin.

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je kineskog lidera Si Đinpinga "diktatorom", dan nakon što je državni sekretar Entoni Blinken posetio Peking, u pokušaju da stabilizuje bilateralne odnose sa Kinom.

Iako je Blinken u Pekingu rekao da bi poglavlje sa navodnim kineskim špijunskim balonom trebalo da bude arhivirano, Bajden je u utorak izneo lični komentar, rekavši da je Si bio veoma posramljen kada je uništen iznad američkog tla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: