Rampa: Ukrajina ne može u NATO?

Ukrajina neće moći da se pridruži Alijansi sve dok postoji sukob na njenoj teritoriji i NATO to razume, rekla je premijerka Estonije Kaja Kalas, prenosi TASS.

Izvor: B92

Nedelja, 04.06.2023.

10:12

Rampa: Ukrajina ne može u NATO?
EPA-EFE/TOMS KALNINS

"Mi podržavamo put Ukrajine ka članstvu u NATO. Svi razumeju da se to ne može desiti dok traje rat. Ali biće nam potrebne jasnije formulacije od onih u Bukureštu", kazala je Kalas na međunarodnom bezbednosnom forumu "Šangri-La dijalog" koji se održava u Singapuru.

"Vašington Post" je ranije objavio, pozivajući se na svoje izvore, da su zemlje NATO-a odlučile da na samitu u litvanskoj prestonici ne pošalju poziv Ukrajini da postane članica Severnoatlantske alijanse, ali da razgovaraju o mogućnosti povećanja saradnje sa Kijevom i vreme njegovog ulaska u vojni blok.

Kako navodi izdanje, među državama članicama Alijanse, uprkos pozivima Kijeva, postojao je konsenzus da NATO tokom samita 11. i 12. jula u Viljnusu neće poslati Ukrajini zvaničan poziv za pridruživanje.

Naime, NATO je na samitu u Bukureštu u aprilu 2008. sasoštio da će Ukrajina na kraju postati članica Alijanse, ali je odbio da pruži Akcioni plan za članstvo, prvi korak u pravnom procesu pridruživanja toj organizaciji.

U februaru 2019. godine, Vrhovna Rada je odobrila amandmane na Ustav Ukrajine, fiksirajući težnju za ulazak u NATO. Predsednik Vladimir Zelenski je više puta izjavio da "Kijev želi da postigne razumevanje konkretnih uslova za pristupanje Alijansi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: