Mračna prognoza iz Kine: Rat sa SAD bi bio...

Kineski ministar odbrane Li Šangfu upozorio je da bi sukob Kine i SAD bio "nepodnošljiva katastrofa" i poručio da njegova zemlja teži dijalogu.

Izvor: B92

Nedelja, 04.06.2023.

08:19

Mračna prognoza iz Kine: Rat sa SAD bi bio...
EPA-EFE/XINHUA /LI XUEREN CHINA OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY

Obrativši se delegatima na bezbednosnom samitu Šangri-La u Singapuru, kineski ministar odbrane je u generalskoj uniformi Narodne oslobodilačke vojske Kine predočio da je "svet dovoljno velik da Kina i SAD mogu da napreduju zajedno", prenosi Rojters.

"Kina i SAD imaju različite sisteme i jesu različite na mnogo drugih načina. Međutim, to ne bi trebalo da spreči dve strane da tragaju za zajedničkom osnovom i zajedničkim interesima u razvoju i produbljivanju bilateralne saradnje", rekao je Li.

Upozorio je da je "ponovo oživeo mentalitet Hladnog rata u azijsko-pacifičkom regionu", iako, kako je rekao, njegova zemlja teži dijalogu umesto konfrontaciji.
Li je indirektno kritikovao SAD, optužujuci "neke zemlje" za intenziviranje trke u naoružanju i namerno mešanje u unutrašnje stvari drugih država.

"Uzajamno poštovanje bi trebalo da nadvlada maltretiranja i hegemoniju", poručio je kineski ministar odbrane Li Šangfu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je ukorio Kinu zbog odbijanja vojnih pregovora, ostavljajuci dve supersile u corsokaku oko rešavanja spornih pitanja Tajvana, teritorijalnih razmirica u Južnom kineskom moru i ograničenja koja je uveo predsednik SAD Džozef Bajden na izvoz poluprovodnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: