Makron i Šolc zahtevaju nove izbore na KiM; Vučić: "Istakao sam ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira"

Francuska i Nemačka pozvale su danas Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu KiM

Izvor: RTS

Četvrtak, 01.06.2023.

19:47

Makron i Šolc zahtevaju nove izbore na KiM; Vučić:
Foto: Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

To je rekao je danas francuski predsednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, nemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske diplomatije Đuzep Borelj održali sa Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske zajednice u Moldaviji.

Makron je rekao i da su evropski zvaničnici zatražili da izborna pravila za naredne izbore budu razjašnjena, prenosi Rojters.

Preneo je da su se Vučić i Osmani saglasili da će u narednim nedeljama biti ''jasnih odluka" u vezi sa situacijom na severu KiM.

Kako prenosi RTS, Osmani je, nekoliko trenutaka kasnije, navela da je Priština sprema za održavanje novih izbora ukoliko budu raspisani u skladu sa zakonom.

Izjava lidera Francuske i Nemačke usledila je dan pošto je britanski Gardijan, pozivajući se na neimenovane izvore, najavio da Priština razmatra raspisivanje novih izbora na severu KiM.

Oglasio se Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić oglasio se nakon sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

"Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o ponovnoj eksalaciji nasilja na Kosovu i Metohiji, kao i o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije. Istakao sam neophodnost ulaganja dodatnih zajedničkih napora u deeskalaciju situacije i nastavak razgovora, kao i ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i nastojanjima da se sva otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga, a ne putem provokacija i neodgovornih jednostranih poteza. Ponovio sam pozicije naše zemlje i u pogledu najvažnijih globalnih geopolitičkih dešavanja i naglasio da Srbija ostaje dosledan i pouzdan partner u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, vođena prevashodno nacionalnim i državnim interesima", naveo je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: