Poslaće na Srbe još policije?

Kosovski premijer Ajlbin Kurti izjavio za CNN da će protiv Srba na severu KiM poslati još pripadnika policije.

Izvor: klix.ba
Podeli
Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski
Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

On je istakao sinoć da sa međunarodnim partnerima, SAD i EU, razgovara o situaciji na severu tzv. Kosova, ali da "neće predati demokratsku republiku fašističkoj miliciji", kako je nazvao srpske grupe na severu. Kurti je u intervjuu za CNN rekao da su svi međunarodni faktori priznali izbore koji su održani 23. aprila.

"Kad se zna proces i rezultati, onda bi načelnici trebalo da idu u opštine. Ko bi još trebalo da bude tamo, ako ne predsednici. Blisko sarađujemo sa međunarodnim faktorima, posebno sa SAD i EU, koje smatramo veoma vrednim saveznicima i partnerima. Daćemo sve od sebe. Ali neću predati demokratsku Republiku fašističkoj miliciji", rekao je Kurti.

"Mi nemamo posla sa mirnim demonstrantima, nego s kriminalnim bandama, ekstremistima, ultranacionalistima desnice, koje Beograd plaća i naređuje, a koji se dive Putinu. To je fašistička milicija koja je napala naše policajce, KFOR, ali i novinare na terenu. Nije moguće da nema gradonačelnika u opštinama. Vlast na Kosovu se ne osvaja šok bombama, zločinima, nasiljem, već se osvaja izborima", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da "postoji na desetine snimaka i fotografija koje pokazuju da je srpska milicija na prvoj liniji fronta onih koji protestuju". "Neki dolaze sa severa, a neki iz Srbije. Kosovo je demokratska republika, Srbija je proruska autokratija. Nema tu mnogo demokratije. Naredili su tamošnjoj žandarmeriji da dođe i napravi nerede na severu Kosova", dodao je kosovski premijer.

Upitan zašto je poslao policiju u severne opštine, Kurti je rekao da u svakoj opštini ima policajaca. On je, međutim, rekao da će biti sve većeg broja sve dok "ispred zgrade bude nasilnih nasilnika".

"Želim da imam policajce koji štite vladavinu prava, održavaju red. Opštine bi trebalo da budu za sve, a ne za paralelne strukture Srbije", rekao je Kurti. Takođe je zaključio da ne može biti privilegija za manjinu na Kosovu, samo da "Srbija tuguje i žali se zbog gubitka Kosova 1999. godine kada je NATO intervenisao".

"Kosovo je priča o uspehu intervencije NATO-a i to zabrinjava Beograd i Kremlj", zaključio je Kurti, a preneo je sarajevski portal Klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu