Potpisano; Šojgu: Šaljemo nuklearno oružje

Rusija i Belorusija potpisale su sporazum o raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.

Izvor: index.hr, Sputnjik

Četvrtak, 25.05.2023.

10:41

Potpisano; Šojgu: Šaljemo nuklearno oružje
Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Dokument su potpisali ministri dobrane te dve zemlje, izvestila je ruska državna novinska agencija Tass.

Rojters je preneo da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da Zapad vodi "neobjavljeni rat" protiv Rusije i Belorusije. On je to rekao u Minsku na sastanku Veća ministara odbrane zemalja članica ODKB-a, koje uključuju Rusiju, Armeniju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

Rusija i Belorusija, koje su bliske saveznice u sukobu u Ukrajini, složile su se ranije ove godine da će rasporediti deo moskovskog taktičkog nuklearnog arsenala u Belorusiji, a Rojters podseća i da je Rusija prošle godine pokrenula neuspeli pokušaj zauzimanja Kijeva s beloruske teritorije.

"Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je 25. marta da će Rusija, na zahtev beloruske strane, rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u republici, kao što SAD već dugo čini na teritoriji svojih saveznika. Prema rečima šefa ruske države, pla je da se do 1. jula dovrši izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje na beloruskoj teritoriji. Moskva je već predala Minsku raketni sistem Iskander, koji može biti nosilac nuklearnog oružja, a pomogla je i u opremanju beloruskih aviona da mogu da koriste posebnu municiju. Beloruski vojnici prošli su odgovarajuću obuku u Ruskoj Federaciji", objavio je Tass.

Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin je rekao da razmeštanje nestrateškog nuklearnog naoružanja u Belorusiji predstavlja odgovor na agresivnu politiku neprijateljskih zemalja.

“Za osiguravanje vojne bezbednosti, uključujući zaštitu zapadnih granica Savezne države, Republika Belorusija posvećuje veliku pažnju spremnosti i sposobnosti oružanih snaga da ispune svoje predviđene zadatke“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, u okviru vojne i vojno-tehničke saradnje zemalja preduzete su mere za jačanje borbenog potencijala regionalne grupe snaga, uključujući njihovo opremanje novim savremenim naoružanjem, kao što je operativni taktički raketni system ”iskander-M“ i protivvazdušni raketni sistem S-400. Takođe su prerađeni avioni Su-25 sa mogućnošću primene nuklearnog vazdušnog naoružanja.

“Osim toga, u kontekstu nepoštovanja bezbednosnih garancija datih Republici Belorusiji Budimpeštanskim memorandumom od 5. decembra 1994. godine, kao i stalne ratoborne retorike, potkrepljene praktičnim dejstvima protiv Republike Belorusije i Ruske Federacije od strane zemalja kolektivnog Zapada, po naređenju šefova naših država organizovan je rad na razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja Ruske Federacije na teritoriji Republike Belorusije. To će biti delotvoran odgovor na agresivnu politiku nama neprijateljskih zemalja i, nadamo se, nateraće njihovo rukovodstvo da razmisli o neprihvatljivosti dalje eskalacije situacije u regionu“, naglasio je Hrenjin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: