NATO odlučio: Bez Ukrajine u Alijansi

Članice NATO-a su odlučile da Ukrajini ne upute poziv za učlanjenje u Severnoatlantsku alijansu na samitu koji će biti održan u Vilnjusu u julu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.05.2023.

10:31

NATO odlučio: Bez Ukrajine u Alijansi
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Međutim, razmatraju jačanje saradnje sa Kijevom i potencijalno utvrđivanje rokova njegovog ulaska u vojni blok, piše list "Vašington post".

Kako se navodi u članku, 31 članica Alijanse, bez obzira na pozive Kijeva, postigla je konsenzus da NATO neće Ukrajini poslati zvaničan poziv za članstvo tokom samita.

Prema podacima lista „istočnoevropske zemlje postižu konkretne korake ka ovom cilju, uključujući potencijalne obaveze u vezi sa rokovima za članstvo Ukrajine, dok se SAD i neke zapadnoevropske države zalažu za neke manje korake“.

Kako se pojašnjava u članku, u te korake može ući i birokratska saradnja između NATO-a i Ukrajine ili odluka o daljem proširenju tehničke podrške NATO-a odbrambenom sektoru Ukrajine.

Ističe se da su zvaničnici baltičkih zemalja predlagali da Severnoatlantska alijansa pošalje zvaničan poziv Ukrajini da postane članica NATO ili da započne proces uspostavljanja vremenskih rokova ili određenih uslova za to.

Dodaje se da je ministar inostranih poslova Češke Jan Lipavski podržao to da se Ukrajini ukaže na aktuelni put do učlanjenja u NATO.

SAD se zalažu za "oprezni pristup"

U članku se navodi da SAD i njihovi saveznici u zapadnoj Evropi preferiraju oprezniji i sporiji pristup.

Kako navode američki zvaničnici, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena insistira na tome da zemlje NATO-a kao prioritetni zadatak smatraju stalnu podršku Ukrajine na bojnom polju, dok se ona pripremala za kontraofanzivu.

Amerika smatra da su "članstvo Kijeva u NATO-u i potencijalne bezbednosne garancije pitanja koja treba rešavati u okviru budućeg aranžmana" u Ukrajini.

"U trenutnoj fazi, pažnja treba da bude koncentrisana na praktičnu podršku i na najbolji način da sačuvamo vojnu pomoć koju pružamo Ukrajini", rekao je američki zvaničnik.

Prema njegovom mišljenju, odnosi između NATO-a i Ukrajine neće imati primarni značaj ako Alijansa ne može da garantuje načine podrške Kijevu u sferi bezbednosti.

Izveštava se da neke zemlje govore o tome da bi članstvo Ukrajine u NATO značilo "automatsko uključivanje člana pet" Severnoatlantskog ugovora potpisanog u Vašingtonu 1949.

Ovaj član predviđa kolektivni odgovor u slučaju oružanog napada. na jednu ili više zemalja članica NATO-a, što bi uvuklo Alijansu u masovni sukob sa najvećom nuklearnom silom na svetu.

Prema rečima zvaničnika te istočnoevropske zemlje, to je svojevrsni ping-pong između Nemačke, Francuske i SAD.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: