Lukašenko: Ne blefiramo

Iskoristićemo sva moguća sredstva da zaštitimo Saveznu državu. Ne blefiramo, ozbiljni smo, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.04.2023.

14:45

Lukašenko: Ne blefiramo
Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija i Belorusija su prinuđene da se bore i da štite svoje interese u kontekstu informaciononog, političkog i ekonomskog rata koji Zapad vodi protiv njih, rekao je on na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u okviru Visokog državnog saveta Savezne države.

"Otvoreno kažem, ako bude bilo potrebno, iskoristićemo sva moguća sredstva da zaštitimo Saveznu državu. Ne blefiramo, ozbiljni smo", istakao je Lukašenko.

"Nemamo pravo da izgubimo bitku za umove i srca naših građana u štampi, televiziji, i na digitalnom i ideološkom bojnom polju", rekao je beloruski predsednik, dodajući da sukob Zapada i Istoka neće oslabiti još dugo vremena nakon što topovi utihnu.

Beloruski lider je istakao da je Savezna država Rusije i Belorusije među liderima kada je reč o sličnim savezima država.

"Ako se osvrnemo na sveukupne rezultate koje smo postigli tokom prethodnog perioda i to za kratko vreme, naš Savez je s pravom među liderima među ostalim savezima sličnog tipa", naglasio je beloruski lider.

Prema njegovim rečima, dobroj ekonomskoj saradnji Savezne države u prilog ide broj trgovinskih operacija. Za proteklih 27 godina vrednost trgovine je porasla za više od četiri i po puta, a ključni pravac u bilateralnim odnosima je industrijska saradnja.

Na današnji dan je povezano više od 8.000 beloruskih i ruskih preduzeća, stotine hiljada radnih mesta, rekao je šef države i dodao da je Savezna država adekvatno izdržala prve masovne spoljnoekonomske udare.

Pritom, dodao je da Rusija i Belorusija sprovode 60 naučnih i tehničkih programa koji će pomoći u supstituciji uvoza u različitim industrijama i realizuju investicione projekte vredne više od 1,5 milijardi rubalja.

Kako neprijatelju nisu uspeli pokušaji ekonomske blokade, sada koristi vojnu ucenu u vidu gomilanja snaga i sredstava NATO u blizini granica Savezne države, kazao je on.

"NATO gradi snage i sredstva u blizini granica Belorusije i Ruske Federacije, posebno je ugrožena Kalinjingradska oblast", naglasio je Lukašenko, a prenosi portal Raša tudej Balkan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: