Plan Kijeva za povratak Krima u 12 tačaka

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov osmislio je plan od 12 koraka za takozvanu "deokupaciju" Krima.

Izvor: B92

Nedelja, 02.04.2023.

12:17

Plan Kijeva za povratak Krima u 12 tačaka
EPA-EFE/STRINGER

Plan uključuje i preimenovanje Sevastopolja, kao i lustraciju i "rušenje" Krimskog mosta.

"12 koraka za deokupaciju Krima... Želim jasno, u širokim crtama, opišem kako će Ukrajina deokupirati Krim", napisao je Danilov na društvenim mrežama.

Među tim koracima nalazi se i preimenovanje grada Sevastopolja u "Objekat broj 6", a "kasnije, na primer, u Ahtijar".

"Uvešćemo lustraciju, koja će odrediti ko će od stanovnika Krima izgubiti pravo glasa zbog veza sa Rusijom", rekao je on i dodao da je rušenje Krimskog mosta još jedan korak, nakon čega sledi uvođenje "detoksikacije" od propagandnih metoda denacifikacije Nemačke posle Drugog svetskog rata.

Prema njegovim rečima, transportni prelaz u gradu Kerču treba da bude demontiran kako bi se obezbedila potpuna "sloboda plovidbe u okviru programa kompenzacije štete".

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je ranije da bi mogući napad na Krim značio eskalaciju sukoba i pozvao ukrajinske vlasti da shvate da će takvi napadi naići na "neizbežnu odmazdu", upotrebom svih vrsta oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: