Vojnici poslali poruku Putinu: "Naši komandanti su zločinci. Žele da nas pogube jer smo svedoci..."

Nzavisni ruski medij Astra javlja da je ruska vojska pokrenula istragu o vojnicima koji su se nedavno na video snimku požalili Putinu na zločinačke komandante.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOVSPUTNIK/KREMLIN POOL
EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOVSPUTNIK/KREMLIN POOL

Kako navodi Astra, dva odeljenja ruske jurišne jedinice Oluja su izgubljena, a za vojnicima su već raspisane poternice jer su neovlašćeno napustili jedinicu.

Podsetimo, pripadnici nedavno formirane ruske jurišne jedinice naveli su u video poruci da su njihovi komandanti rasporedili trupe da spreče njihovo povlačenje nakon što su pretrpeli ogromne gubitke na istoku Ukrajine i da im je prećeno smrću.

U poruci ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, grupa od dvadesetak muškaraca u vojnim uniformama navodi da su oni ostaci Oluje, jedinice u sastavu Ministarstva odbrane.

"14 dana smo bili pod otvorenom minobacačkom vatrom i artiljerijom. Imali smo ogromne gubitke. 34 osobe su ranjene, a 22 su poginule, uključujući našeg komandanta“, rekao je ruski vojnik Aleksandar Gorin na snimku koji se pojavio na ruskim Telegram kanalima u petak.

Drugi vojnik je rekao da je jedinica na početku imala 161 vojnika. Gorin je rekao da su vojnici odlučili da se vrate u ruski štab, ali da im pretpostavljeni to nisu dozvolili.

"Stavili su nam trupe iza leđa i nisu nam dali da napustimo položaj. Prete da će nas uništiti jednog po jednog i kao jedinicu. Žele da nas pogube jer smo svedoci potpuno nesavesnog zločinačkog vođstva", dodao je Gorin.

"Naši komandanti su zločinačka organizacija. Ne možete to drugačije nazvati“, rekao je drugi ruski vojnik, koji se predstavio kao Sergej Moldanov.

Gardijan je identifikovao osam muškaraca sa snimka. Kada ih je kontaktirao, njih trojica su potvrdili da su pripadnici jedinice Oluja i da snimak nije lažiran. Muškarci, koji su tražili da ostanu anonimni, rekli su da su u međuvremenu evakuisani sa fronta.

Jedinicu Oluja formiralo je rusko Ministarstvo odbrane u januaru i saopštilo da je to jedinica "posebno dizajnirana za prodor u najsloženije i najrazvijenije odbrambene sektore oružanih snaga Ukrajine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu