"Obećano – isporučeno: 18 tenkova 'leopard 2'"

Ministarstvo odbrane Nemačke potvrdilo informaciju o prebacivanju Ukrajini 18 tenkova "leopard 2", koje je Bundesver ranije obećao da će isporučiti.

Izvor: B92

Utorak, 28.03.2023.

09:16

EPA-EFE/FILIP SINGER

"Obećano – isporučeno: 18 tenkova 'leopard 2', kao i municija i rezervni delovi, stigli su danas u Ukrajinu", navodi se u saopštenju nemačkog Ministarstva odbrane, prenosi Raša tudej Balkan.

Ranije je "Špigl" preneo da se na teritoriji Ukrajine pojavilo 18 nemačkih tenkova "leopard 2A6". Pored toga, saopšteno je da je Kijev dobio 40 borbenih vozila pešadije "marder".

Odluku o početku isporuke Ukrajini nemačkih tenkova "leopard" nemačka vlada donela je u januaru ove godine. Prvobitno je javljeno o planovima za snabdevanje Kijevom 14 tenkova, da bi se kasnije njihov broj povećao.

Podseća se da je nemački savet bezbednosti prvobitno odobrio Ukrajini isporuku 178 "leopard 1" tenkova iz industrijskih zaliha, što je znatno više nego što je ranije najavljeno, objavio je portal "Špigl", pozivajući se na neimenovani izvor.

Najveći deo tenkova biće isporučen sledeće godine, dok će nekoliko stići u Ukrajinu tokom leta.

Nemačka vlada je u kratkom periodu promenila nekoliko stavova o snabdevanju Ukrajine oružjem - prvo se protivila slanju tenkova Ukrajini, onda obećala "leoparde 2", zatim najavila isporuku 88 tenkova "leopard 1" da bi se sada "predomislila" i odlučila da pošalje dvostruko veću pošiljku ovih starih tenkova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: