To se nikada nije desilo. Šta sprema Kim Džon Un?

Severna Koreja je u proteklih godinu dana testirala rekordan broj projektila kojima tradicionalno voli da preti svojim susedima i svetu.

Izvor: B92

Utorak, 27.12.2022.

15:02

To se nikada nije desilo. Šta sprema Kim Džon Un?
EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Pre dve godine, 2020, režim predvođen predstavnikom dinastije Kim imao je samo četiri raketna testiranja. Prošle godine duplo više - osam.

Zato je 2022. bila izuzetno bombastična. Sa severa Korejskog poluostrva ispaljeno je 90 krstarećih i balističkih projektila. Jedan dan je bio posebno vatren – lansirane su čak 23 rakete. Stručnjaci trenutno spekulišu o predstojećem nuklearnom testu, piše CNN.

Zveckanje oružjem nije ništa novo za nepredvidivi i povučeni režim, čiji se glavni grad Pjongjang nalazi na manje od 200 kilometara od južnokorejske prestonice Seula. Međutim, broj projektila koje je ispalio Kim Džong Un je novina i značajna eskalacija u trenutno izuzetno napetom pacifičkom regionu.

"Ove godine reč test više nije toliko važna. Režim Kim Džong Una nam je ove godine, prema svemu što smo videli, rekao da bi mogao biti smrtno ozbiljan u vezi sa upotrebom nuklearnog oružja već na samom početku mogući budući sukob", smatra Ankit Panda, stručnjak za nuklearnu politiku iz istraživačkog centra Carnegie Endovment for International Peace.

Svrha testova je uvek bila da skrenu pažnju, da pošalju upozorenje neprijateljima, ali ovogodišnji testovi bi mogli da izazovu trku u naoružanju u regionu. Tamošnje zemlje su već povećale vojne narudžbe i sposobnosti, a Sjedinjene Države su javno obnovile svoje obećanje da će braniti Japan i Južnu Koreju.

Si-En-En podseća na brojke vezane za severnokorejske testove koji ovogodišnje događaje stavljaju u kontekst. Od više od 270 lansiranja raketa i nuklearnih proba koje je Pjongjang izveo od 1984. godine, više od četvrtine je bilo ove godine, prema Centru za strateške i međunarodne studije. Više od tri četvrtine testova dogodilo se tokom vladavine trećeg Kima – od 2011. do danas.

Kim Džong Un je u aprilu najavio razvoj nuklearnih snaga "najvećom mogućom brzinom". Zato je ove godine bilo toliko testova. Većina testova odnosi se na balističke i krstareće rakete, piše CNN.

Pjongjang je takođe lansirao rakete zemlja-vazduh i hipersonične rakete. Često je ispaljivao rakete kao odgovor na vojne vežbe i diplomatske razgovore Sjedinjenih Država ili drugih saveznika u svom susedstvu. Među testiranim balističkim raketama je i Hvasong-12, koja je u oktobru preletela više od 4.500 kilometara iznad Japana. Testiran je i Hvasong-14, za koji se procenjuje da ima domet od 10.000 kilometara.

Međunarodnu pažnju najviše je privukla najmoćnija severnokorejska interkontinentalna balistička raketa u arsenalu te zemlje – Hvasong-17. U teoriji, može da stigne do američkog kontinenta, ali se o ovoj raketi ne zna mnogo. Na primer, može li nositi nuklearni teret do cilja. U martu je Severna Koreja tvrdila da je prvi put uspešno testirala Hvasong-17. Međutim, SAD i Seul nisu sigurni da to nije bila starija raketa.

Novi test je najavljen u novembru, a Kim je tada rekao da će zemlja "od sada zauzeti borbeniju poziciju". SAD od početka godine upozoravaju da bi mogla uslediti nuklearna proba, koja bi bila prva od 2017. godine. Nedavno je primećena aktivnost u oblasti gde je Pjongjang izveo šest prethodnih podzemnih testova, prenosi CNN, i navodno testirao hidrogensku bombu. Nuklearni program zemlje obavijen je velom tajne. Ali američki naučnici procenjuju da zemlja ima 20 do 30 bojevih glava. Njihova sposobnost detonacije je upitna, ali testiranje se nastavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: