Pao MIG kod Slatine; Banožić: "Na svu sreću"; oba pilota pronađena; Milanović: "Očekujem"

U Hrvatskoj je danas pao borbeni avion MiG-21, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Hrvatske.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2022.

14:05

Pao MIG kod Slatine; Banožić:
EPA PHOTO REUTERS POOL/NIKOLA SOLIC/NSO/CLH/rc

Do pada letelice je došlo na području Slatine koje nije naseljeno, a kako su naveli iz Ministarstva odbrane, do pada je došlo prilikom planirane obuke.

Oba pilota MiG-21 Hrvatske vojske, koji se popodne srušio nedaleko od Slatine, pronađena su živi, a uzroci rušenja letilice još nisu poznati.

Hrvatski nediji pišu da je ovo sedma nesreća koja se u poslednjih 12 godina dogodila sa letilicama Ministarstva odbrane.

Iz vlade je ranije potvrđeno da se ministar odbrane Mario Banožić uputio na mesto pada MiG-a, te da su sa njim načelnik Glavnog štaba i direktor Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Poslanik u hrvatskog saboru iz reda suverenista i član Odbora za odbranu Željko Sačić pozvao je ministra Banožića da podnese ostavku.

On je podsetio da je nekadašnji ministar odbrane Damir Krstičević podneo ostavku u sličnoj situaciji.

Milanović o padu MiG-a: Najvažnije je da niko nije poginuo

Predsednik Zoran Milanović oglasio se o današnjem padu MiG-a nedaleko od Slatine.

"U ovom trenutku najvažnije je da su oba pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva živi i da nema žrtava ni povređenih na mestu pada letelice, kao ni štete na imovini građana. Povređenom pilotu HRZ-a želim brz oporavak.

U stalnom sam kontaktu sa načelnikom Glavnog štaba OSRH admiralom Robertom Hranjem koji me obaveštava o situaciji. Očekujem da se što pre utvrde okolnosti i razlog pada aviona MiG-21", poručio je Milanović.

Banpžić: "Na svu sreću"

Ministar odbrane Mario Banožić potvrdio je danas da su nakon pada aviona hrvatskog vazduhoplovstva MiG 21 obojica pilota pronađena živa i zdrava. On je istakao da je današnji incident prilikom redovne obuke "pokazao spremnost Hrvatske vojske da uspešno obavlja svoje zadatke", ali je izrazio žaljenje što su dvojica pilota pretrpela strah i stres, preneli su mediji. "Na svu sreću piloti su pronađeni živi i oni su na pregledu s lekarima i nadam se da će biti sve u redu", rekao je Banožić na konferenciji za novinare. Hrvatsko Ministarstvo odbrane danas je potvrdilo da su oba pilota nakon pada aviona radnog vazduhoplovstva Hrvatske MiG 21 u blizini Slatine pronađena živa i da je njihovo zdravstveno stanje stabilno. Tokom pada letilice oba pilota su se uspešno katapultirala i prizemljila, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. Navodi se da su piloti u stabilnom stanju, van životne opasnosti i biće prevezeni u bolnicu na lekarski pregled. Reč je o avionu MIG-21 dvosedu, koji je bio u planiranoj aktivnosti obuke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: