Borelj: "Niko, nikad i nigde..."

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je da niko ne bi trebalo da koristi hemijsko oružje, bilo gde, bilo kada i ni pod kojim okolnostima

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2022.

16:30

Borelj:
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Pre 25 godina je stupila na snagu Konvencija o hemijskom oružju sa ciljem da se zauvek stane na kraj i eliminiše hemijsko oružje.

Od 1997. godine, preko 99 odsto prijavljenih zaliha hemijskog oružja je provereno uništeno. Ipak, hemijsko oružje ostaje jedna od najozbiljnijih pretnji međunarodnom miru i bezbednosti. “Uprkos postignutom napretku i dalje smo svedoci užasnih posledica ovog gnusnog oružja. U Siriji je izazvalo stotine žrtava, uključujući i decu. U avgustu 2020. godine vojni agens Novičok je korišćen u pokušaju atentata na ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog na teritoriji Ruske Federacije. Hemijsko oružje je takođe korišćeno u Maleziji 2017. godine za atentat na polubrata Kim Jeung-On-a Kim Jeung-Nam-a, a u Velikoj Britaniji 2018. godine u pokušaju napada na Sergeja i Juliju Skripalj, koji je rezultirao smrću britanskog državljanina”, izjavio je Borelj. EU podseća takođe “da je upotreba hemijskog oružja kršenje međunarodnog prava i da može predstavljati ratne zločine i zločine protiv čovečnosti". "Odgovorni moraju i biće pozvani na odgovornost. Nastavićemo da se borimo protiv nekažnjivosti i da radimo na potpunoj odgovornosti za odgovorne na nacionalnom i međunarodnom nivou”, poručuje EU. U okviru svog režima restriktivnih mera posvećenih borbi protiv širenja i upotrebe hemijskog oružja i njegovih prethodnika, EU je uvela restriktivne mere za Rusiju u vezi sa napadom u Solsberiju 2018. godine i trovanjem Navaljnog 2020. godine. Što se tiče Sirije, EU je uvela restriktivne mere za odgovorne za razvoj i upotrebu hemijskog oružja, posebno za tri napada iz 2013. godine, 2017. godine i 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: