Insajderi iz Kremlja: Puk'o je

Predsednik Rusije Vladimir Putin postaje brzoplet i tajnovit, suočen s porazima na bojnom polju, upozorili su upućeni u dešavanja u Kremlju.

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2022.

15:00

Insajderi iz Kremlja: Puk'o je
EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV / SPUTNIK / KREMLIN

Oni ukazuju da ruski predsednik donosi nagle odluke bez konsultacija s nekim od svojih vojnih šefova. Britanski telegraf, koji je objavio tekst o tome, nav odi da je u poslednjih nekoliko sedmica razgovarao s 15 državnih službenika, parlamentarnih zastupnika i direktora javnih i privatnih kompanija.

Svi njihovi izvori - koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da će vojni sukob samo eskalirati u nadolazećim mesecima. Ipak, niko ne može da predvidi šta će se dogoditi ako Rusija izgubi.

Izvori britanskog lista tvrde da je ukrajinska ofanziva naterala Kremlj da objavi mobilizaciju i požuri s referendumima o pripajanju Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožje. Putin ne sme izgubiti, pa mora hitno da preokrene situaciju, objasnio je jedan izvor blizak Kremlju.

"Eto vam sada, vi nacisti", objasnio je jedan sagovornik sumornom ironijom Putinovu logiku, naglašavajući da su referendumi izgovor za opravdavanje mobilizacije.

S druge strane, tvrdi se da je pretnja nuklearnim ratom poruka zapadnim političarima.

Jedan izvor koji redovno dolazi na sastanke u Kremlj opisao je događaje na sledeći način: "Ukrajinska ofanziva konačno je generalima dala izgovor da proguraju odluku o mobilizaciji. Generali su stalno naglašavali potrebu za većim resursima. Tražili su kritičnu masu čizama na terenu."

Međutim, iako su mnogi izvori predvideli mobilizaciju, većina se požalila na Putinovu brzopletost i nevoljnost da objasni svoje planove. "Niko nikome ništa ne objašnjava", rekao je nezadovoljni izvor blizak vladi. A jedan director banke rekao je kkako je veoma zabrinut što ruski lider sve odluke donosi bez konsultacija.

"Postoji totalni nedostatak koordinacije. To je nered. Putin svima govori različite stvari", rekao je izvor blizak vladi, koji ističe da se to ne odnosi samo na ekonomiju, već i na način na koji se vodi rat.

“Telegrafovi” izvori rekli su da je Putin planirao da se odmori u svojoj rezidenciji Valdaj. Ipak, četiri dana kasnije sreo se s Aleksandrom Lukašenkom, beloruskim predsednikom, u svojoj rezidenciji u Sočiju, također odličnom mjestu za odmor.

Ali Putin se teško može opustiti. Trećeg dana odmora problemi s mobilizacijom doveli su do toga da je morao da smeni zamenika ministra obrane zaduženog za logistiku i da potpiše dekret kojim se studenti isključuju iz mobilizacije.
Međutim, uprkos nadolazećoj katastrofi, niko u ruskoj eliti već dugo nije pokušavao da uveri Putina da zaustavi rat. Dok su u prvim mesecima osobe poput Alekseja Kudrina, šefa revizorske komore, pokušavale objasniti Putinu posledice njegovih odluka, danas se to ne događa. Prema “Telegrafovim” izvorima, Putin i dalje ponavlja mantru o Rusiji okruženoj neprijateljima i spletkama NATO-a. Razgovor s njim je besmislen.

Na nedavnom Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku dogodio se jedan značajan incident kojem je prisustvovao i Putin. Prvog dana svi su se jako napili, što je dovelo do velikog broja odsutnih govornika na jutarnjim sednicama. "To se odražavalo na opšte raspoloženje", rekao je jedan sudionik foruma.

Kada pitate one unutar elite koji se protive ratu zašto ne daju ostavke, mnogi priznaju da je to tehnički moguće: "Možete kupiti kartu u jednom smeru van zemlje. Ali šta onda? Kuda ići? Šta raditi? Sa sobom ne možete poneti više od 10.000 dolara."

Vladini dužnosnici s kojima je razgovarao britanski list , kako oni koji podržavaju rat u Ukrajini, tako ni oni koji mu se iznutra protive, nisu mogli navesti krajnji cilj rata i njegove moguće ishode.

"Jasno je da moramo pobediti. To je jedina moguća opcija. Moramo učiniti sve da se to dogodi i to moramo učiniti sada. Ovaj voz već vozi i mi smo u njemu; postoje samo dva načina da se izađe", rekao je jedan visoki dužnosnik.

Na pitanje što bi se dogodilo da Rusija izgubi rat, jedan izvor je odgovorio da ne može zamisliti takav scenario.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: