Kurti se obratio na srpskom: "Imate 61 dan..."

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je da je počela zamena registarskih tablica Republike Srbije kosovskim "RKS" i da će ovaj proces trajati do 31. oktobra.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.09.2022.

09:47

Kurti se obratio na srpskom:
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kurti se obratio Srbima sa Kosova na Fejsbuku i to na srpskom jeziku i tom prilikom poručio da će u naredna dva meseca moći da preregistruju vozila u 34 centra za registraciju širom Kosova.

"Poštovani građani, od danas pa do 31. oktobra, tokom 61 dana unutar sva 34 centra za registraciju vozila, ponovo otvaramo mogućnost prelaska registarsih tablica na ona naše zajedničke republike. Prelazak i registracija vozila na tablice RKS služi javnom redu, zakonu i sigurnosti Tablice koje izdaje Srbija, PR, KM, PZ, GU, UR, PE, DA i ĐA, jesu zaostavština Miloševićevog režima. Ovakvo nasleđe ne treba da bude teret na vašim leđima. Na ovaj način ona vas ciljano drži izolovanima i u prošlosti. Prelazak na tablice RKS eliminiše ovakav teret i obezbeđuje nesmetanu i bespredrasudnu slobodu kretanja na celoj teritoriji Republike Kosova sa severa na jug i sa zapada na istok", rekao je Kurti.

Kurti je dodao da želi da građani opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, koji trenutno koriste tablice KM, ne budu samo građani tih opština.

"Mi želimo da budu građani Republike Kosova koji putuju slobodno i redovno. Unutar regiona Prištine da koriste usluge centralnih institucija, posete glavni grad Kosova i prate verske rituale manastira Gračanica. Unitar prizrenskog regiona da bi posetili istoriske kulturne i verske spomenike. Unutar pećkog regiona da bi posetili Rugovačku klisuru i Manastir Dečani. Unutar regiona Gnjilana da bi posetili prijatelje u PArtešu, Novom Brdu, Ranilugu i Šilovu", poručio je Kurti.

Po njegovim rečima, na Kosovu trenutno ima 401.945 vozila sa tablicama RKS.

"Desetine hiljada od ukupnog navedenog broja su u vlasništvu pripadnika manjinskih zajedednica. Onih koji treba da pređu na tablice RKS je procentualno otprilike dva odsto. Dragi građani, na osnovu tvrdnje Srbije na razgovorima u Briselu, tablicama je istekao mandat korišćenja septembra prošle godine. Mi sa druge strane otvaramo rok tokom kojeg se predviđa registracija uz finansijske olakšice. Vlasnici vozila koji budu prešli na zvanične tablice tokom ovog dvomesečnog perioda, biće oslobođeni takse i ostalih obaveza koje mogu dostići vrednost od 5.000 evra", naglasio je Kurti.

Zamolio je građane da za više detalja o proceduri registracije prate obaveštenja MUP, koja će biti objavljena na srpskom jeziku.

"Bićemo pored vas da bi pojasnili svaku nejasnoću. Kampanja informisanja će se nastaviti. Obećavamo vam da upravne procedure neće biti prepreka onima koji su spremni da izvrše promenu tablica. Hvala vam", dodao je Kurti.

Petković odgovorio

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odgovorio je danas Aljbinu Kurtiju da njegovo obraćanje na srpskom neće sakriti činjenicu da je Priština na pragu energetskog kolapsa.

"To što Aljbin Kurti po ceo dan snima video materijale na srpskom jeziku, a Dželjalj Svečlja se pod okriljem noći slika za društvene mreže na severu Kosova i Metohije, neće sakriti činjenicu da je Priština na pragu energetskog kolapsa, uz restrikciju 90 odsto potrošača na dnevnom nivou i do 7 sati. Upravo da bi sakrio katastrofalno stanje po pitanju energetike, Kurti na dan početka sprovođenja dogovora nastavlja da preti ukidanjem KM registrarskih tablica. Poručujem Kurtiju da kao što smo sačuvali srpske lične karte na Kosovu i Metohiji, izborićemo se i za KM registarske tablice", rekao je Petković.

On kaže da više ni Albanci ne nasedaju na Kurtijevu antisrpsku histeriju, kojom bi da prikrije svoje nesposobno rukovođenje energetskom krizom, zato što ljudi na Kosovu i Metohiji žele da imaju struju na pragu grejne sezone.

"Obilaskom administrativnih prelaza Svečlja je mogao da pročita i disklejmer koji mu jasno stavlja do znanja da od tzv. kosovske "državnosti" nema ni slova, niti će je ikad biti, tako da je sa Brnjaka Svečlja poneo lekciju po koju je došao", kaže direktor Kancelarije za KiM.

Zato neka Kurti i Svečlja ne pokušavaju da treniraju mišiće na severu Kosova i Metohije jer time samo pokazuju koliko su im snage skromne, a dometi još manji, ističe Petković.

"Posebno u kontekstu pokušaja Prištine da kriminalizacije sever, preteći bez osnova, dokaza i argumenata hapšenjem potredsednika Srpske liste Milana Radoičića. Ako je mislio Svečlja da će na taj način da uplaši Srbe, grdno se prevario. Dok se Priština grčevito trudi da sakrije svoje loše rezultate i smišlja pakosti, u Beogradu se danas, u okviru inicijative Otvorenog Balkana otvara najveća vinska manifestacija u ovom delu Evrope kojom pokazujemo vrednosti saradnje, ekonomskog povezivanja, a to su u Prištini nepoznate reči", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: