SAD huškaju Ukrajinu protiv Rusije? "Već deset godina 'hrane' Kijev oružjem"

Situacija u Ukrajini je eskalirala zato što SAD huškaju Ukrajinu, tvrdi bivši savetnik američkog sekretara za odbranu i pukovnik vojske SAD Daglas Mekgregor.

Izvor: Novosti
Podeli
Tanjug/AP Photo, File
Tanjug/AP Photo, File

SAD već deset godina "hrane" Kijev oružjem i huškaju Ukrajinu protiv Rusije, tvrdi Mekgregor.

Prema njegovim rečima, glavni cilj SAD je ugrožavanje pozicije Moskve, zbog čega je Vašington počeo da snabdeva Kijev oružjem još 2012. godine.

"Mislim da su u Vašingtonu iznenađeni. Ne znam zašto, ali su iznenađeni što je sve ispalo kako je ispalo", rekao je pukovnik za jutjub kanal "Džadžing Fridom".

Mekgregor je više puta kritikovao zapadne zemlje zbog situacije u Ukrajini, često ih optužujući da su izazvale sukob ugrožavanjem Rusije.

Mekgregor je američki oficir, čiji je vrhunac karijere učestvovanje u borbi kod "73 Istinga" tokom Zalivskog rata, gde je predvodio oklopnu jedinicu protiv iračke Republikanske garde.

Bivši predsednika SAD Donald Tramp je 2020. predložio Megregora za ambasadora u Nemačkoj, ali je Senat blokirao nominaciju zbog kontroverznih izjava penzionisanog pukovnika.

On je 2014. godine za televiziju Raša Tudej izrazio oštro protivljenje američkoj intervenciji tokom rata na Kosovu i Metohiji.

Takođe je pozivao na aneksiju Donbasa od strane Rusije odmah nakon što je Moskva vratila Krim pod svoju kontrolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu