Putin insistira na ujedinjenju

Zapadne sankcije bez presedana podstiču Rusiju i Belorusiju da ubrzaju proces integracije, izjavio je u petak ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: Vecernji list
Podeli
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

On je dodao da dve zemlje neguju tradiciju bliskog prijateljstva i uzajamne pomoći.

Dve zemlje su formalno deo "državne zajednice" koju su uspostavile u više različitih faza tokom poslednjih nekoliko decenija.

Integracioni procesi su počeli 1997. godine, ali je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko do sada isticao da integracija privrede i odbrane dve zemlje ne sme da ide u pravcu ukidanja nezavisnosti i suvereniteta Belorusije.

"Postigli smo zaista odgovarajući nivo strateškog partnerstva i savezništva, a državna zajednica pokazuje primer uzajamno korisne i ravnopravne integracije", rekao je Putin u petak na Forumu regiona Rusije i Belorusije.

Lukašenko je pre nekoliko godina želeo da poveća svoju nezavisnost od Moskve, ali je posle izbijanja velikih protesta 2020. postao još više zavisan od Putina. Bio je jedini lider država nastalih raspadom Sovjetskog Saveza koji je ove godine sa obe noge stajao iza ruskog napada na Ukrajinu (pre toga godinama nije želeo da prizna Krim kao deo Rusije, a u međuvremenu promenio je i tu politiku). U februaru je ruska vojska sa svoje teritorije izvršila napad na sever Ukrajine, uključujući i Kijev. Ali do sada je odbacio mogućnost da se vojska Belorusije uključi u rat.

Rusija naoružava Belorusiju?

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Pa ipak, moguća integracija dve zemlje uznemiruje zapadne saveznike, između ostalog i zbog sve češće upotrebe nuklearnog naoružanja. Putin je takođe prošle nedelje najavio da će Rusija svom savezniku poslati rakete sposobne da nose nuklearne bojeve glave, a početkom godine Belorusija je promenila ustav i uklonila iz njega članak u kojem se navodi da zemlja nikada neće nabaviti nuklearno oružje.

Neki na Zapadu su zabrinuti zbog sve tešnje saradnje Moskve i Minska jer bi eventualno spajanje dve zemlje u jednu, još veću Rusiju, moglo da predstavlja model pritiska na druge zemlje bivšeg SSSR-a da se odluče na sličnu integraciju. Zvuči Lukašenkova rečenica, koju je takođe izgovorio na istom forumu na kojem je Putin govorio u petak, da zemlje bivšeg SSSR-a treba da budu zainteresovane za jačanje veza sa Rusijom i Belorusijom „ako, naravno, žele da sačuvaju svoj suverenitet i nezavisnost“. zlokobno..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu