Vučić: Cilj je nova Oluja. Opšti napad na sever Kosova 1. oktobra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom novih zahteva međunarodne zajednice po pitanju KiM. Obraćanje ste mogli pratiti uz TV Prva i TV B92.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2022.

18:29

Vučić: Cilj je nova Oluja. Opšti napad na sever Kosova 1. oktobra
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Te zahteve je u Beograd doneo specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, sa kojim se Vučić večeras sastao u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da od danas imamo potpunu promenu situacije u našoj zemlji, kao i na teritoriji Kosova i Metohije.

Predsednik je rekao da je nastupila potpuna promena situacije na Zapadnom Balkanu.

"Mi smo uvek spremni za dijalog, dok neki drugi nikada nisu bili spremni za suštinski razgovor a imaju podršku zapadnih sila", rekao je on.

"Oni su u potpunosti podržani od strane VB i Nemačke", rekao je Vučić.

"Oni su doneli dve odluke u svojim privremenim institucijama. Jedna je o zabrani ličnih karata na ulasku u pokrajinu, a druga odluka je odluka sa jedinim ciljem da se proteraju Srbi sa severa, da se napravi jedna nova Oluja, i godinama vode kampanju da se nateraju Srbi da prihvate njihove tablice", rekao je on.

Predsednik rekao je da vlasti lažne države računaju na to da će Srbi da napuste sever, i da Srbija godinama trpi laži i sa Zapada i iz Prištine.

"Nije mi problem što misle da smo glupi, već što misle da su oni mnogo pametni. Navešću nekoliko primera".

"Spalili su desetine naših crkava i manastira i pobili desetine ljudi, a kao nagradu su dobili nezavisno Kosovo, dok su se u Beogradu svađali oko fotelja", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio i na teške odluke Međunarodnog suda pravde zbog nekih glupih pitanja.

"Posle toga smo seli za sto i dobili Briselski sporazum. Od tog Briselskog sporazuma Srbi su sve ispunili. Jedina stvar koju Priština je trebala da ispuni nije ispunila. I kako je moguće da petorka zapadna ćuti, a kada Srbi okače baner ZSO, onda idete u zatvor", istakao je predsednik.

Vučić je dodao da su potom rešili da nas maltretiraju sa taksama više godina, da ruše CEFTU, a onda i da upadaju specijalci sa dugim cevima na sever.

"Onda su se setili da treba dalje da provode teror i počeli su da pričaju od reciprocitetu. I tu dolazimo do najvećeg licemerja zapada.Pred izbore su govorili: "Ne brinite, mi radimo na tome". Računali su da će ovi njihovi da me pobede na izborima. Ali naravno dodatno i to da se pokaže našim ljudima dole da oni ne mogu da imaju Srbiju. Najbrutalnije su činjenice da njih ne interesuje međunarodno javno pravo, i to sam sve saopštio Miroslavu Lajčaku od A do Š", rekao je on.

Predsednik je rekao da kad se govori o Ukrajini svima su puna usta teritorijalnog integriteta, a kada se pomene Rezolucija 1244 mnogi gledaju u daljinu kao da ne razumeju o čemu se radi.

"Ovde je jasno da nema dijaloga i razgovara. Biće mnogo problema. Uvek ćemo gledati da sačuvamo mir ali drugi to ne žele, ne samo Albanci sa Kosova, nego i njihovi mentori", rekao je Vučić.

"Tom Rezolucijom se predviđa i povrata srpskih snaga na Kosovo. A sada da pitam kada će to da bude. Ovo se dešava zato što su bahati i arogantni, a mi nemamo nuklearno oružje ni naftu, pa mogu da nam rade šta hoće. Naš narod, razgovarao sam sa predstavnicima Srpske liste, neće to više da trpi. Neće da trpi upade njihovih jedinica. Dali su rok, i Priština planira opšti napad na sever Kosova 1. oktobra. I to narod treba da zna", dodao je on.

Vučić je istakao da su Amerikanci najmanje bahati i arogantni u odnosu na zemlje Kvinte.

"Imate bezbroj primera u kojima misle da mogu da nas ponižavaju. Ja sam rešio samo da kažem ok je, trpim i slušam laži 10 godina praveći sam da sam gluplji nego što jesam. Ali ne mogu više da trpim to što mislite da ste pametniji. U redu, sada provodite golu silu, pa da vidimo koliko će to moći tako. Samo da znate da niste toliko pametni, i pogotovo nemojte da nam pričate o pravu i pravdi", rekao je on.

Predsednik je rekao da ovde više nema reči o dijalogu, i da će Srbija gledati da očuva mir.

"Znate, oni kažu da je Kosovo za njih nezavisna država. A ja pitam gde to piše, u kom aktu UN. Što ne ukinete dijalog i ne sprovedete teror do kraja, i završite posao. A koja je kod vas razlika između separatizma i prava na samoopredeljenje. Kada Albanci nešto traže do je pravo na samoopredeljenje, a kada Srbi traže to je onda separatizam. I sada čekam ove koji će da krenu da pričaju da ja ovo pričam po ruskom nalogu. Ajde prestanite", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je suština u tome da Zapad sebi dozvoljava da može sve što im padne na pamet i sve je na pravu zasnovano što oni kažu makar nikakve veze sa pravom nemalo, a sa pravdom još manje.

"Jel mislite da brinem kako ćete da reagujete. Kako "mali Putin" govori o vama. Baš me briga. Izazivate krizu za krizom, sad se već u vazduhu držimo, a vi mislite da još treba da nas gurate. Nemamo kud više. Tako da biće interesantno i leto i jesen, a ja ih molim, ne ovoga koji je možda lud ili ne, mene interesuje to koliko mu diriguju. Mene dirigentni zanimaju, a ja ih molim da svoju bahatost i aroganciju malo samo spuste. Da poštuju prava, onih koje su već ubijali, pa se nadam da im ne pada na pamet da to ponavljaju", kazao je on. Predsednik je istakao da mi više nemamo kuda, i da 10 godina niko neće kompromis već samo poniženje Srbije.

"Niko ništa ne nudi. Traže među Srbima ko će da ide protiv svog naroda na Kosovu i Metohiji, i uvek su nalazili samo pojedince. Naš odgovor biće trezven, ali ubitačan i istinit. Mi vojne akcije nećemo da preduzimamo, ali ih molim da ne otimaju imovinu našem narodu, i da ne pokušavaju da ih proteraju. Molimo te moćne i silne. I verujem da imaju dovoljno vremena do 30. septembra da tri puta razmisle hoće li to da rade ili neće", istakao je Vučić.

"Ja mislim da mi je ovo najoštrija konferencija za novinare ikada, ali sam se ispraznio i sa osmehom sam je održao", rekao je predsednik.

"Sa ovom konferencijom sam baš ušao u istoriju pošto sam im sve rekao. A ja sada idem da nastavim ovaj lep razgovor sa Lajčakom", dodao je on.

Predsednik je tokom odgovaranja na pitanja novinara još jednom zamolio da niko ne napada Srbe na Kosovu.

"Kurti sanja da je on novi Zelenski, nekad sanja da je Hegel. NJegove gluposti me ne zanimaju. Ne brine mene on, nego oni koji ga u sve guraju. Moja poruka je njima upućena. On je mali kalibar u svakom smislu", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da u slučaju ako ništa ne bude usvojeno, ne misli da mi imamo bilo kakvo drugo oružje sem istine.

"Mi ćemo da ih molimo i ja verujem da će biti neko pametan da usliši naše molbe. A da dopustimo nove Oluje i Bljesak, to sam rekao još pre osam godina, taj film nećete gledati. Svi treba da budemo zabrinuti, stvari se samo pogoršavaju. Oni pokušavaju da završe kosovski problem, da im ne bi Putin ispostavio pet Kosova. DNR, LNR, Krim, Herson... Može im se. Ako mi vi kažete da postoji neka bolja ideja i da treba da ćutimo, ja neću da ćutim. Vlada će uskoro biti formirana, pa oni mogu da ćute i da donesu drukčiju odluku. I u Skupštini isto. Ja neću da se pravim da je sve u skladu sa međunarodnim pravom. Bolje mi je da me nema", rekao je on.

Vučić je rekao da je ovo upozoravajuća molba, pošto ne zna šta bi drugo učinio.

"Zaustavite se ljudi. I samo da vam kažem, imamo i petu zemlju koja je povukla priznanje Kosova, i čekam da krenu da se učlane negde, pa ćemo to da vam pokažemo. I nastavićemo svoj posao. Nećemo im olakštavati ama baš ništa, zato što tražimo pošten odnos. Nećemo da dozvolimo primoravanje Srbije i bacanje niz liticu", zaključio je predsednik Vučić. Podsetimo, institucije u Prištini donele su odluku da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova "KM", "GL", "PR", "UR" i drugima, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana.

Reagovao je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekavši da odluka institucija u Prištini predstavljaja direktni udar na sve Srbe i južno i posebno severno od Ibra.

"Nedopustivo je da na ovakvu pretnju sukobom i odmazdom predstavnici međunarodne zajednice ćute i prave se nevešti, dok Aljbin Kurti priprema početak velikog sukoba i napad na Srbe kraj septembra. Svojim ćutanjem, postaju ditektni saučesnici nove destabilizacije prilika na terenu u režiji Aljbina Kurtija, izazvane novom jednostranom odlikom vlasti u Prištini", rekao je Petković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: