"Turska je važan saveznik"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će se NATO pozabaviti zabrinutostima Turske u vezi sa zahtevima Švedske i Finske za članstvo.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.06.2022.

21:09

EPA-EFE/SHAWN THEW / POOL

"Kada turski saveznik bude zabrinut, onda moramo da uradimo ono što uvek radimo u NATO-u, a to je da sednemo, odgovorimo na te zabrinutosti i onda pronađemo ujedinjeni put napred“, rekao je Stoltenberg novinarima u Beloj kući posle sastanka sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

Stoltenberg je dodao da su u bliskom kontaktu sa liderima Turske.

Blizak kontakt

"Upravo to sada radimo. U bliskom smo kontaktu sa Ankarom, sa tamošnjim političkim vrhom. Razgovarao sam sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom (Recep Taiiip Erdogan) i takođe sam u veoma bliskom kontaktu sa Švedskom i Finskom", rekao je Stoltenberg.

On je naglasio da će sazvati sastanak sa visokim zvaničnicima Turske, Finske i Švedske uoči samita NATO-a 28. juna.

Pored toga, rekao je da Tursku treba posmatrati kao "važnog saveznika", za koji je rekao da "doprinosi bezbednosti na mnogo različitih načina".

Ključna uloga

Stoltenberg je posebno pomenuo "strateški geografski položaj" Turske na granici sa Irakom i Sirijom i njenu "ključnu ulogu" u borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

Švedska i Finska su formalno podnele zahtev za ulazak u NATO 18. maja, što je odluka izazvana ratom Rusije protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara. Turska, dugogodišnja članica alijanse, usprotivila se njihovim kandidaturama za članstvo, kritikujući te zemlje što tolerišu, pa čak i podržavaju terorističke grupe kao što su IPG/PKK i FETO.

Sve prijave za članstvo u NATO moraju biti jednoglasno prihvaćene u 30-članom savezu

Situacija u Ukrajini

NATO neće diktirati Ukrajini na koje uslove treba da pristane u pregovorima sa Rusijom, rekao je danas generalni sekretar Severnoatlanske alijanse Jens Stoltenberg.

"Verujem političkom rukovodstvu u Ukrajini, ono treba da donese teške odluke. Mi ne treba da odlučujemo ili da imamo čvrsto mišljenje o tome šta Ukrajinci treba da prihvate, a šta ne. Treba da im pomognemo da ostvare svoje pravo na samoodbranu", rekao je Stoltenberg u Vašingtonu posle razgovora sa američkim predsednikom DŽozefom Bajdenom, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema rečima generalnog sekretara, sukobi se uvek završavaju za pregovaračkim stolom.

"Ipak, ono što se dešava za pregovaračkim stolom u velikoj meri zavisi od situacije na terenu, na bojnom polju. Moramo da pomognemo Ukrajincima kako bi postigli što bolji rezultat u ovom sukobu", poručio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: