"Za moje evropske prijatelje"; Rusija je u Ukrajini zauzela polovinu Balkana FOTO

Prema nekim kalkulacijama, Rusija je od 2014. zauzela 123.229 kvadratnih kilometara površine Ukrajine, što je približno jedna petina od cele napadnute države.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.06.2022.

13:10

Foto: Shutterstock/justsolove

Proteklih dana na društvenim mrežama se velikom brzinom prenose mape koje je napravio korisnik Fejsbuka i Instagrama Aleks Bokoč i ukazao na veličinu teritorije koju je Rusija u Ukrajini zauzela od 2014. godine.

"Za moje evropske prijatelje! Samo imajte u vidu ovaj deo Ukrajine koji je Rusija okupirala kada slušate saopštenja svojih političara", napisao je on i podelio nekoliko mapa evropskih država, prensoi Al Džazira Balkan. Jedna od mapa pokazuje kako je ta površina jednaka dobrom delu Zapadnog Balkana, odnosno površini Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Druge mape pokazuju koliko iznose zajedničke površine Austrije i Švajcarske, odnosno Češke i Slovačke, te koji je to "komad" Francuske, Nemačke ili Italije.

Bokoč nije naveo izvor podataka koje je koristio za kreiranje mape.

Podseća se da su razne mape ruskih pohoda u Ukrajini objavili ukrajinski i ruski mediji, kao i Institut za ratne studije, te britanski obaveštajci.

Kreator mapa međutim navodi da je do svojih podataka došao povlačeći granične linije u Gugl mapama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: