"Putin neće postići svoje ciljeve"

Podrška NATO-a Ukrajini je neraskidiva i Vladimir Putin neće postići ciljeve u zemlji na koju je izvršio invaziju, izjavio je španski premijer Pedro Sančez.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2022.

17:54

EPA-EFE/JUAN CARLOS HIDALGO / POOL

Rat u Ukrajini i zahtevi Finske i Švedske da se pridruže odbrambenom savezu dominiraće na samitu Alijanse u Madridu od 28. do 30. juna, čiji će domaćin biti Sančez.

"Odlučna podrška Ukrajini je jedini način da obezbedimo da Evropa i svet koji smo izgradili imaju sigurnu budućnost", rekao je premijer na događaju povodom obeležavanja 40. godišnjice članstva Španije u NATO.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na istom događaju da će "hladna eksplozija sukoba" zaseniti istorijski samit.

Ukrajinske snage borile su se u ponedeljak da zadrže razrušeni grad Severodonjeck u oblasti Luganska, koji je fokus ofanzive Moskve koja pokušava da preuzme kontrolu nad Donbasom u istočnoj Ukrajini, jednom od Putinovih ratnih ciljeva.

Zahtevi za članstvo u NATO

EPA-EFE/MARTIN SYLVEST DENMARK OUT
Finska i Švedska su zvanično podnele zahteve za članstvo u NATO nakon što je Rusija izvršila invaziju na susednu zemlju, poništivši deceniju vojne neutralnosti. Ali Turska se protivila pridruživanju skandinavskih zemalja, što otežava postizanje sporazuma koji bi omogućio da se alijansa istorijski proširi.

Stoltenberg je u ponedeljak u Madridu rekao da je NATO spreman da „odbrani svaki pedalj savezničke teritorije od bilo kakve pretnje iz bilo kog pravca” i da podrži Ukrajinu u očuvanju njenog „prava na samoodbranu, sadržanog u Povelji UN”.

"Na samitu u Madridu zacrtaćemo put za narednu deceniju, prilagodićemo naše odvraćanje i odbranu za opasniji svet", rekao je šef NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: