"NATO ima pravo na jake pozicije na istočnom krilu"

Zbog specijalne operacije Rusije u Ukrajini NATO nema ograničenja za stvaranje jakih pozicija na istočnom krilu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2022.

09:16

Foto: Deposit/RailwayFX

To je izjavio zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana.

"Oni (Rusi) su doneli odluke, obavezali su se (U Osnivačkom aktu Rusija-NATO) o nenapadanju svojih suseda, što oni i čine, i održavanju redovnih konsultacija sa NATO-om, što ne čine… Stoga mislim da ovaj Osnivački akt u suštini ne funkcioniše zbog Rusije", rekao je Džoana za agenciju Frans pres.
"Sada nemamo ograničenja da imamo jaku poziciju na istočnom krilu i garantujemo da će svaki kvadratni centimetar teritorije NATO-a biti zaštićen članom 5 (Povelje NATO-a) i našim saveznicima", dodao je on.

Osnivački akt o odnosima, saradnji i bezbednosti između Rusije i NATO je politički dokument koji fiksira obaveze strana u oblasti osnovnih sfera, normi i mehanizama odnosa među njima.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da nova strategija NATO-a, o kojoj će alijansa razmatrati na samitu u Madridu u junu, neće smatrati Rusiju kao strateškog partnera.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Zapad ne pokazuje spremnost da Rusiji pruži pravno obavezujuće, dugoročne bezbednosne garancije, konkretno, da odbija dalje širenje NATO-a, uključujući povlačenje "bukureštanske formule" da Ukrajina i Gruzija postanu članovi Alijanse.

On je ukazao na potrebu da se vojni kapaciteti, uključujući udarne, i infrastruktura NATO-a vrate na stanje iz 1997. godine kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: