"Drina je zelena grobnica 6.000 Srba koji su bežali od ustaša"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da je reka Drina "zelena grobnica" za više od 6.000 nevinih Srba.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Reč je o Srbima koji su stradali u njenim vodama bežeći od ustaša u Miloševićima i Starom Brodu 1942. godine.

"Decenijama je skrivana istina o ovom strašnom zločinu, a to skrivanje i ćutanje je ponovni zločin i ubijanje srpskih žrtava. Zato ovo mesto stradanja - Stari Brod - mora biti uvek mesto našeg okupljanja i sabornosti u znak poštovanja prema 6.000 Srba, a posebno prema hrabrim i prkosnim srpskim devojkama, njih više od 320, koje su bežeći pred ustaškom kamom zagrljene skočile u hladnu Drinu", naglasio je Dodik, prenosi Srna.

Povodom obeležavanja 80 godina od monstruoznog zločina nad 6.000 Srba u Starom Brodu, Dodik je izjavio da srpski narod ne sme nikada zaboraviti ove nevine žrtve i činjenicu da je nekima od njih reka Drina bila spas i utočište od ustaša koji su brutalno ubijali, mučili, silovali, palili i bacali u Drinu sve što im se našlo na putu, pa čak i majke sa decom u naručju.

Dodik je naglasio da su Srbi kroz vekove prošli strašnu golgotu, a najstrašnija ih je zadesila u 20. veku za koji se može reći da je stradalnički po srpski narod.

"Na nama je da činimo ono što možemo i moramo - da negujemo kulturu sećanja na sve srpske žrtve i da čuvamo Republiku Srpsku koja je garant opstanka srpskog naroda. Dok imamo svoju Srpsku, biće i nas, naših predaka i naših potomaka", poručio je Dodik.

Tokom ofanzive ustaške legije Jure Francetića mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu reku Drinu i potraže spas u Srbiji, podseća Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu