Kurti tražio od Amerike: Pomozite nam

Priština -- Premijer Aljbin Kurti tokom jučerašnjeg učešća na Poslovnom forumu u SAD zatražio je da tzv. Kosovo postane deo NATO programa "Partnerstvo za mir".

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE Filip Singer
EPA-EFE Filip Singer

Prištinska Koha piše da je on i da je tzv Kosovo na prvom mestu po vladavini prava na Balkanu, na 17. mestu u borbi protiv korupcije prema "Transparensi internešenelu" i u vrhu po slobodi medija.

"Kao neizbežni saveznik i prijatelj, potrebna nam je pomoć Sjedinjenih Država da postanemo deo Programa 'Partnerstvo za mir', dok ne postanemo punopravni član NATO", rekao je Kurti, ističući rast budžeta za odbranu od 52 odsto.

Kako se navodi u saopštenju upućenom medijima, on je istakao "pozitivne ekonomske pokazatelje, impresivan dvocifren privredni rast, kao i rad na uspostavljanju Privrednog suda na Kosovu”.

Govoreći o potencijalu koji tzv. Kosovo ima u oblasti informacionih tehnologija, Kurti je rekao da je u Silicijumskoj dolini sreo mnoge preduzetnike, kojima je objasnio da je Kosovo pogodno mesto za ulaganje.

Kurti je pozvao američke biznismene kao i albansko-američke da investiraju na Kosovu, u profitabilna preduzeća za njih i još brži društveno-ekonomski razvoj Kosova, navodi se u saopštenju.

Govoreći o energetskoj tranziciji i razvoju novih energetskih kapaciteta, istakao je kapacitete za obnovljivu energiju, sa posebnim osvrtom na sunce i vetar.

Premijer je izdvojio vetropark "Selac” snage 105 MV sa 27 turbina, kao i projekat "Solar4Kosovo” snage 70 MV, koji će kako je rekao biti i jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi , sa površinom od 69 hiljada kvadratnih metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu