Utorak, 03.05.2022.

11:51

U Estoniji žele deo Rusije

Konzervativna narodna stranka Estonije predložila je parlamentu da razmotri povlačenje potpisa ispod sporazuma o kopnenoj i pomorskoj granici sa Rusijom.

Izvor: B92

U Estoniji žele deo Rusije
EPA-EFE/ADAM BERRY

Parlament Estonije danas će razmatrati taj predlog.

Kako navodi portal "Delfi", estonski poslanici optužuju Moskvu za "ideološke i političke napade" na Talin i za "okupaciju" više od pet odsto estonske teritorije.

"Nakon završetka okupacije i obnavljanja nezavisnosti, teritorija Estonije i kopnena granica se de jure, na osnovu sukcesije, ponovo uspostavljaju u skladu sa Tartuskim mirovnim sporazumom", navodi se u obrazloženju predloga.

Prema Tartuskom mirovnom sporazumu iz 1920. godine, Ruska sovjetska federativna socijalistička republika predala je Estoniji deo današnjih teritorija Rusije – Lenjingradske i Pskovske oblasti. Estonija je 1940. godine ušla u sastav Sovjetskog saveza, a Moskva smatra da ovaj dokument nema pravnu snagu.

Estonija i Rusija trenutno nemaju pravno regulisane granice. Nakon pregovora koji su trajali više od 10 godina, u Moskvi je 2005. godine potpisan sporazum o granici. Međutim, prilikom ratifikacije Talin je samoinicijativno ubacio u postojeći zakon preambulu u kojoj se poziva na Tartuski sporazum. Moskva je to shvatila kao mogućnost da Estonija u budućnosti ispolji teritorijalne pretenzije i povukla potpis sa sporazuma. Ministri spoljnih poslova dve zemlje su 2014. godine potpisali novi sporazum, ali on još uvek nije ratifikovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

13 h

Podeli: