Četvrtak, 28.04.2022.

14:26

Rusija zabrinuta: "Zapad preti sigurnosti Evrope"

Nakon novog poziva britanske ministarke spoljnih poslova Liz Tras da se Ukrajina dodatno snabde oružjem, Kremlj odgovara da taj čin "preti sigurnosti" Evrope.

Izvor: Jutarnji list

Rusija zabrinuta:
Foto: Profimedia

"Trend preplavljivanja Ukrajine oružjem, posebno teškim, predstavlja čin koji ugrožava bezbednost kontinenta i podstiče nestabilnost", rekao je novinarima potparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Britanska ministarka spoljnih poslova pozvala je u sredu na povećanje isporuke teškog oružja i aviona Ukrajini, istakavši da je vreme za "odvažnost" u odnosu prema Rusiji.

"Teško naoružanje, tenkovi, avioni - zavirimo dublje u naše zalihe, ubrzajmo proizvodnju, moramo to učiniti", istakla je Liz Tras.

Moskva je u četvrtak nazvala "terorističkim aktima" nemire u otcepljenoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlje, koju je ove nedelje potresao niz eksplozija.

"Zabrinuti smo zbog eskalacije napetosti" na tom području, rekla je potparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na konferenciji za novinare, dodajući da Moskva "smatra ove događaje terorističkim aktima kojima je cilj da destabilizuju situaciju".

Moskva "oštro osuđuje pokušaje da se Pridnjestrovlje umeša u događaje u Ukrajini", dodala je, pozivajući Tiraspolj – glavni grad separatističke teritorije – i Kišinjev da "pristupe konstruktivnom pronalasku rešenja".

Ove nedelje se niz incidenata dogodio u Pridnjestrovlju, pokrajini koju podržava Moskva i koja se otcepila od Moldavije nakon kratkog rata 1992. Oko 1.500 ruskih vojnika pazi na sigurnost te teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

12 h

Podeli: