NATO: "Očekujemo veliku bitku u Donbasu, spremni smo"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg obrato se medijima nakon današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova Severnoatlantske alijanse u Briselu.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2022.

17:10

NATO:
Tanjug/ AP Photo/Olivier Matthys

On je upozorio da bi rat mogao da traje godinama i rekao da je ključ za brzo rešenje u ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

"Najlakši način da se okonča ovaj rat je da predsednik Putin povuče sve svoje trupe, da okonča rat i da sedne i upusti se u ozbiljne diplomatske napore da se pronađe rešenje. Ali treba da budemo realni i nemamo indikacije da je predsednik Putin promenio svoj opšti cilj, a to je da kontroliše Ukrajinu i ostvari značajne vojne pobede na bojnom polju", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, očekuje se pomeranje fronta na istok Ukrajine.

"Ono što vidimo je rusko pregrupisavanje i repozicioniranje njihovih snaga koje se kreću iz severne Ukrajine, ali u isto vreme pomeraju te snage na istok i očekujemo veliku bitku u Donbasu. I to je razlog zašto su saveznici danas takođe istakli hitnost pružanja veće podrške Ukrajini", rekao je Stoltenberg.

To je, kako je rekao, i razlog zašto saveznici nameću velike sankcije Putinu i Rusiji.

"Ali u isto vreme, spremni smo za duge staze. Ovaj rat može trajati nedeljama, ali i mesecima, a možda i godinama. I zato se moramo pripremiti za mnogo više", rekao je šef Alijanse.

"Ako će se rat odugovlačiti, to je rizik pre svega za narod Ukrajine, koji će više patiti. Videćemo još štete, više smrti i više razaranja. Ali naravno, sve dok rat traje, postojaće rizik od eskalacije i izvan Ukrajine. I to je upravo ono na šta je NATO fokusiran, da spreči tu eskalaciju", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: