Eskobar: Kosovska vlada da formira ZSO

Gabrijel Eskobar izjavio je da se Kosovska Vlada obavezala se da će imati Zajednicu srpskih opština.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO:Printscreen/Prva
FOTO:Printscreen/Prva

Pomoćnika državnog sekretara SAD i izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan dodao je da SAD očekuju da Kosovo i Srbija ispoštuju prethodne obaveze.

On je za prištinski Reporteri rekao da SAD pozivaju kosovsku Vladu da sprovede odluku Ustavnog suda i izvrši uknjižbu zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Eskobar je kazao da SAD ne diktiraju i neće diktirati šta ZSO treba da radi, ili koje treba da budu njene nadležnosti, jer je to suverena odluka koju kosovska vlada mora da donese.

"Postoje razni modeli koji funkcionišu, među kojima su i oni koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti", istakao je on i dodao da SAD pozivaju kosovsku vladu da pažljivo razmotri ove modele.

Govoreći o tome da li će Kosovo ispuniti zahtev državnog sekretara Entonija Blinkena i sprovesti odluku Ustavnog suda iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Eskobar je kazao da je stav SAD jasan i da se u ovom slučaju radi o vladavini zakona, a ne o etničkoj, političkoj ili verskoj pripadnosti.

On je dodao da SAD i dalje pozivaju Prištinu da sprovede odluku Ustavnog suda iz 2016. godine i uknjiži zemljište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu