Utorak, 11.01.2022.

07:17

Gotovo? ODKB se povlači, određen novi premijer

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev izjavio da će povlačenje mirovnog kontingenta ODKB iz te zemlje početi za dva dana i da neće trajati više od 10 dana.

Izvor: Tanjug

Gotovo? ODKB se povlači, određen novi premijer
Tanjug/AP photo

"Glavna misija mirovnih snaga ODKB-a je uspešno završena, za dva dana počinje fazno povlačenje koje neće trajati više od 10 dana", rekao je Tokajev u obraćanju parlamentu.

Istakao je da je pokušaj državnog udara u Kazahstanu propao i da je glavna faza protivterorističke operacije završena, prenosi agencija RIA Novosti.

Tokajev je naveo da je situacija u svim delovima zemlje stabilna.

Ponovio je da je protiv Kazahstana bio pokrenut teroristički rat vojnim, političkim i ideološkim sredstvima.

U Kazahstanu su 2. januara počeli protesti zbog poskupljenja goriva, koji su potom prerasli u sukobe sa snagama bezbednosti.

Na poziv Tokajeva u zemlju su stigle mirovne snage ODKB-a. Kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev je danas imenovao Alihana Smailova za premijera Kazahstana, saopštila je predsednička pres služba.

Ovim dekretom imenujem Smailova Alihana Ashanoviča za premijera Republike Kazahstan”, navodi se u ukazu, a prenosi ruska agencija TAS S.

Kazahstanski predsednik je 5. januara, u svetlu eskalacije protestnih skupova, prihvatio ostavku prethodne vlade na čelu sa Askarom Maminom, a privremeni premijer je postao prvi potpredsednik vlade Alihan Smailov.

Smailov (49) je od maja 2020. godine bio prvi potpredsednik vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

15 h

Podeli: