SAD: Blinken pozvao Senat da ubrza potvrđivanje ambasadora

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas Senat da ubrza postupak potvrđivanja kandidata za ambasadorska mesta.

Izvor: B92

Utorak, 14.12.2021.

10:17

SAD: Blinken pozvao Senat da ubrza potvrđivanje ambasadora
EPA-EFE/ Graeme Jennings / POOL

On je rekao da odlaganje sertifikacije ometa napore SAD za suočavanje sa spoljnopolitičkim izazovima.

"To je ogroman problem", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Džakarti, prvoj stanici svoje turneje po jugoistočnoj Aziji.

Republikanski senatori Ted Kruz i Marko Rubio blokiraju izbor kandidata za ambasadore koje je predložio predsednik Džozef Bajden, navodi Rojters.

Blinken je upozorio da je do prošle nedelje samo 16 odsto diplomata dobilo potvrdu u Senatu i podsetio da je tokom poslednje tri administracije do ovog perioda bilo potvrđeno 70 do 90 odsto ambasadora.

"I rešavanje svakog izazova sa kojim se suočavamo, uključujući Rusiju, Kinu, nedržavne faktore, sputano je činjenicom da nemamo upotpunjen spoljno-politički i nacionalno-bezbednosni tim na terenu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: