Za bivšu ministarku – 60 dana zatvora

Bivša ministarka za imigraciju Danske Inger Stojberg, poznata po svojim konzervativnim stavovima, osuđena je danas na 60 dana zatvora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.12.2021.

17:41

Za bivšu ministarku – 60 dana zatvora
Deposit/Kuzmafoto

Ona je osuđena zbog nezakonitog razdvajanja maloletnih parova koji traže azil.

Stojbergova je optužena da je svesno prekršila zakon jer je naredila razdvajanje svih izbegličkih parova koji traže azil, od kojih je najmanje jedan bio maloletan, što predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Prema danskom zakonu i zakonu o ljudskim pravima, parovi se moraju procenjivati pojedinačno, što implicira da je naredba ministarke da se svi maloletni parovi razdvoje bila nezakonita, prenosi Rojters.

Razdvojena su 23 para, a odluku da se Stojbergova osudi donelo je 25 od 26 sudija.

"Zadovoljni smo presudom. Ovo je istorijski slučaj", rekli su tužioci Jon Lauricen i Ane Birgit Gameljord novinarima ispred suda.

Presuda je konačna i na nju se ne može uložiti žalba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: