Upozorenje žene koja je stvorila vakcinu: Buduće pandemije bi mogle da budu smrtonosnije

Buduće pandemije bi mogle biti smrtonosnije od trenutne kovid krize.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/FILIPPO VENEZIA
EPA/FILIPPO VENEZIA

Na to je upozorila Sara Gilbert, profesorka Univerziteta Oksford, koja je učestvovala u stvaranju vakcine Oksforda i Astrazeneke.

Sara Gilbert upozorava i da bi vakcine mogle biti manje efikasne protiv omikron soja i da bi ljudi trebalo da budu oprezniji dok se ne dobiju dodatne informacije o ovoj varijanti, prenosi BBC.

"Ovo neće biti poslednji put da virus preti našim životima. Istina je da bi sledeći mogao biti gori. Mogao bi biti zarazniji, smrtonosniji, ili i jedno i drugo", izjavila je Sara Gilbert.

Poručuje i da je potrebno više sredstava za povećanje spremnosti na pandemiju, i kako se ne bi izgubili rezultati ostvareni do sada.

"Napredak koji smo napravili i znanje koje smo stekli ne smeju biti izgubljeni", izjavila je Sara Gilbert.

Govoreći o omikron soju, ona je istakla da njegov protein na šiljku sadrži mutacije za koje se zna da povećavaju prenosivost virusa.

"Ali postoje dodatne promene koje mogu značiti da antitela stvorena vakcinama ili infekcijom drugim varijantama mogu biti manje efikasna u prevenciji infekcije omikronom”, izjavila je Sara Gilbert.

Britanska vlada je u subotu objavila da će putnici koji putuju za Veliku Britaniju sada morati da se testiraju na kovid pre odlaska, u pokušaju da se ograniči širenje omikron soja.

Velika Britanija je juče zabeležila 86 novih slučajeva omikron soja, čime je ukupan broj zaraženih novim sojem do sada porastao na 246.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu