Izjava posvađala dve države; ambasador pozvan na razgovor; "Neprihvatljivo"

Austrijanci su zbog Milanovićeve izjave o merama protiv korone pozvali hrvatskog ambasadora na razgovor.

Izvor: B92

Sreda, 17.11.2021.

20:24

Izjava posvađala dve države; ambasador pozvan na razgovor;
EPA/EFE/ ANTONIO BAT

Isti izvor navodi da su Milanovićeve izjave "oštro odbijene", saopšteno je nakon razgovora ambasadora Glunčića i generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Petera Launskog-Tifentala.

Pod naslovom "Predsednik podseća na 1930-te: Ministarstvo spoljnih poslova Austrije pozvalo hrvatskog ambasadora", austrijski dnevnik Die Presse objavio je u sredu uveče da je ambasador Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić danas pozvan u austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova u Beču radi konsultacija.

Predsednik Republike Hrvatska Zoran Milanović u kojoj je oštro kritikovao karantin za nevakcinisane u Austriji, navodeći da je to "fašizam".

Njegove izjave su "snažno odbačene", piše Die Presse, pozivajući se na objašnjenje austrijskog ministarstva spoljnih poslova:

"Kritike mera korona u Austriji od strane hrvatskog predsednika Zorana Milanovića dovele su do diplomatskih neslaganja u Beču."

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u sredu na razgovor hrvatskog ambasadora Danijela Glunčića zbog "izuzetno šaljive izjave hrvatskog predsednika”.

On je bio "očigledno iznenađen izjavom”.

Isti izvor navodi da su Milanovićeve izjave "snažno odbijene", saopšteno je nakon razgovora ambasadora Glunčića i generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Petera Launskog-Tifentala.

"Poređenje mera protiv pandemije Covid-19 i fašizma je neprihvatljivo. Naša je odgovornost da zaštitimo narod Austrije. I mi smo preuzeli tu odgovornost", navodi Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Die Presse, pozivajući se na saopštenje austrijske novinske agencije APA. Die Presse nastavlja da izveštava da je hrvatski predsednik u ponedeljak indirektno nazvao zatvaranje zbog nevakcinisanih "glupošću" i citirali Milanovića koji je rekao dan posle privatne audijencije kod pape u Rimu:

"Šta je to, nauka, ili ove metode podsećaju na tridesete godine prošlog veka?

"Imao sam problem sa ovim ludilom u poslednje vreme bez ikakvih argumenata. Nauka ne može istovremeno biti pronalazak vakcina, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova i ove gluposti sa merama", rekao je Milanović u Rimu povodom karantina u Austriji za nevakcinisane, čime Die Presse zaključuje svoj izveštaj o današnjoj poseti hrvatskog ambasadora u Austriji Ministarstvu inostranih poslova u Beču.

Nakon ove vesti, detalje današnjeg sastanka pokušali smo da saznamo od hrvatskog ambasadora Daniela Glunčića.

Osim potvrde da je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova, kako su preneli austrijski mediji u svojim večernjim izdanjima, ništa više nismo uspeli da saznamo. Dakle, bez komentara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: