EU uputila Vučiću novi predlog

EU uputila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nov predlog za razrešenje napetosti na KiM.

Izvor: B92

Sreda, 22.09.2021.

13:14

EU uputila Vučiću novi predlog
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Vučić je u utorak izjavio, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je dobio predlog od zemalja Kvinte i EU za razrešenje napetosti na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, nastalih zbog ukidanja registarskih oznaka iz Srbije, a koji je odbio.

Prema rečima Vučića, Srbiji je tada ponuđen kompromis, kako je rekao, malo više na strani Srbije, ali da prihvati odluku Prištine. "E, neću i tako će ostati", rekao je predsednik Srbije i ponovio da nije reč o kompromisu i da nema više ucenjivanja Srbije.

Međutim, kako prenose agencije, danas je Vučiću upućen nov predlog.

Kako se navodi, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak su u telefonskim kontaktima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem.

Cilj je hitno smirivanje napete situacije na severu Kosova i Metohije i eventualno održavanje sastanka Vučića i Kurtija u Briselu, saznaje Tanjug iz izvora u EU.

”Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak se vratio iz Beograda u Brisel i svi naši napori su usmereni na spuštanje tenzija i povratak dijalogu”, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu, čija bi osnovna tema bila rešavanje trenutne situacije na KiM.

Kada je reč o primeni Briselskog sporazuma, u krugovima bliskim šefu diplomatije EU za Tanjug naglašavaju da su svi do sada postignuti dogovori u dijalogu Beograda i Prištine ”na stolu” i da ih ”niko nije povukao”.

Dodaje se da su EU, ambasadori Kvinte i SAD potpuno jedinstveni u svojoj poruci da je u interesu i Beograda i Prištine da se situacija na terenu smiri, a da su u suprotnom obe strane na gubitku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: