Vučić: E, neću, i tako će da se nastavi VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.09.2021.

06:58

Vučić: E, neću, i tako će da se nastavi VIDEO/FOTO
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je predsedavao toj sednici, obratio se javnosti i rekao da je juče dobio predlog za rešenje situacije na prelazima Jarinje i Brnjak, ali da je taj predlog odbio, za šta je dobio i saglasnost Saveta za nacionalnu bezbednost.

Tanjug/Strahinja Aæimoviæ
Na početku obraćanja javnosti je rekao da je na današnjoj sednici analizirano stanje u Vojsci Srbije, kao i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, naoružavanju vojske, kao i policije, o čemu se i ranije govorilo.

Takođe, rekao je Vučić, razgovarali su i o situaciji na KiM "naročito posle kriminalne akcije Prištine i šestog po redu upada na sever KiM, uz korišćenje oklopnih vozila, dugih cevi i maltretiranja građana".

"Došli smo do zaključaka, Srbija će nastaviti da insistira na očuvanju mira i pune sigurnosti za Srbe na KiM. Neprimerene su izjave u kojima nas izjednačavaju i govore da su obe zemlje krive", rekao je on.

Istakao je i da je juče dobio predlog od EU i zemalja Kvinte kako bi trebalo da izgleda "tobož kompromisno rešenje".

"Odbio sam ga jer nije kompromis i jer to unazađuje Srbiju. Ukratko – to je rešenje po kom 70 odsto onoga što su Albanci nameravali da rade, da bi na to zaboravili, ali bi uveli 20 do 30 odsto mera, gde bi kao mi uspeli više nego oni“, objasnio je predsednik Srbije.

Upitan da pojasni šta je tačno odbio, Vučić je rekao da je predlog zemalja Kvinte i EU odbio jer mu je dosta politike svršenog čina. Da smo, kako je objasnio, pristali na taj predlog, jedinice ROSU bi bile povučene.

"Ali nismo prihvatili. Tražimo da se povuku bez uslova", rekao je Vučić. Onda je pa dodao: "Uzeli bi kao zlatnu sredinu, kao malo navijali za nas, ali bi oni (Albanci) uradili šta žele. A, a... ne može. Ne može."

Rekao je i da svaka čast EU na ponudama, jer je na njima da nude, a na nama da prihvatimo ili odbijemo. "Ja sam izabrao da kažem ne, iako mi je lakše da kažem da", rekao je Vučić.

Na pitanje šta ćemo sada, njegov odgovor je: "Ništa. Kako će se rešiti? Rešiće se nekako, samo bez ponižavajućih predloga za Srbiju. Mi ćemo gledati da očuvamo mir, a drugi šta će da rade.... Jer šta će sledeći put da urade, da upadnu u Gazivode pa će da dođu i kažu ajmo sad kompromis. E neću, i tako će da se nastavi".

Upitan da prokomentariše izjavu potpredsednika Vlade tzv. Kosova Besnika Bisljimija, koji je rekao da Priština neće uspostaviti Zajednicu srpskih opština sve dok se smatra da je ona štetna za institucije i teritorijalni integritet Kosova, Vučić je rekao da je Besljimi ključni čovek uz Kurtija.

"Inače mu ništa nije za verovati, ali ako govori o nameri protiv Srbije, tu mu je verovati, tolika mu je mržnja protiv Srba i Srbije“, rekao je on.

Vučić je potom dodao: "Samo čekam da to čujem od EU, jer su oni garanti Briselskog sporazuma. I mi smo to pitanje uputuli EU, jer što mi da dolazimo u Brisel ako ne možete da garantujete i ako taj sporazum ne može da se sprovede.“

Tu dolazimo, kako kaže predsednik Srbije, do suštine onoga o čemu je juče pričao sa predstavnicima EU, a danas s članicama Kvinte, ali i EU ponovo, postavivši i pitanje – šta je Srbija učinila loše juče?

"Napravite fusnotu, kada napišete da smo krivi da treba da zaštitite svoje čedo od agresora Srbije", rekao je on.
Tanjug/Strahinja Aæimoviæ
Na sednici će se, kako je predsednik juče rekao, razmotriti trenutna situacija i dogovoriti o merama koje bi Srbija preduzela, a za koje je rekao da će biti ekonomske i političke, ali pre svega ekonomske.

Pozvao je i međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu kako Srbija ne bi morala da sprovodi bilo kakve mere. Vučić je poručio Srbima sa Kosova i Metohije, posebno onima na severu južne pokrajine, da ne nasedaju na provokacije Prištine.

"Veliki pozdrav srpskim junacima koji su ceo dan i celu noć izdržali teror albanskih specijalaca. Ti ljudi su ponos Srbije i našeg naroda", rekao je Vučić.
Tanjug/Strahinja Aæimoviæ
Albancima i međunarodnoj zajednici poručio je da se Srbija zalaže za mir, ali da će znati da zaštiti svoju zemlju.

Sednici su inače prisustvovali ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor BIA Bratislav Gašić....

Sve u vezi sa dešavanjima na Kosovu i Metohiju pratite uživo na Live blogu B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: