Četvrtak, 02.09.2021.

16:23

Poslednji potez Amerikanaca razbesneo talibane; "Čista izdaja"

Zabrinutost analitičara Zapada oko vojnih kapaciteta talibana trebalo bi da bude manja nakon poslednjih reportaža o vojnoj moći novog režima u Avganistanu.

Izvor: Jutarnji list

Poslednji potez Amerikanaca razbesneo talibane;
Tanjug/Master Sgt. Alexander Burnett/U.S. Army via AP

Naime, američki general Frank Mekenzi, koji je vodio misiju evakuacije iz zemlje, pre odlaska odlučio je da uništi 73 vojne letelice.

Talibani su se, kako piše Al Džazira, na to uvredili i osećaju se "ljuto i izdano" tim potezom Amerikanaca, budući da letelice koje su uništene smatraju vlasništvom Avganistana, odnosno njih kao režima na vlasti.

"Oni su mislili kako je to u vlasništvu zemlje i da vlada koja kontroliše zemlju treba nad tim letelicama da ima kontrolu", rekla je reporterka Al Džazire, koja je obilazila kabulski aerodrom i dodala je kako su izuzetno razočarani ponašanjem Amerikanaca jer su avione uništili i da su sada nepopravljivi.

Inspekcija američke vojske, koja je održana 30. juna, donela je izveštaje o 167 letelica, od čega je 108 helikoptera i 59 aviona, bilo u sastavu vazdušnih snaga Avganistana.

Pre nego što je Kabul pao, Uzbekistanci su potvrdili da je u njihov vazdušni prostor uletelo 46 letelica, od čega 24 helikoptera i 22 aviona, što dalje ostavlja brojku od talibanima dostupnih samo 48 letelica odnosno nešto manje od trećine ukupnog broja.

Propeleri i mitraljezi su uklonjeni sa aviona i helikoptera, dok su nekim letelicama uklonjeni točkovi zbog čega su onesposobljeni za korišćenje.

Mnoge od preostalih letelica datiraju iz 80-ih, pa im je potrebno konstantno servisiranje kako bi uopšte mogle da polete, a kamoli da budu na dispoziciji za borbu.

Od 30 članica NATO-a, talibani s 48 letelica imaju više od čak 10 članica Severnoatlantskog saveza - Albanije, Estonije, Islanda, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Crne Gore, Severne Makedonije i Slovenije.

Borbe talibana i pobunjenika

Tanjug/Staff Sgt. Victor Mancilla/U.S. Marine Corps via AP
Talibanske snage i borci odani lokalnom vođi Ahmadu Masudu nastavili su u četvrtak borbe u dolini Pandžšir, poslednjoj avganistanskoj pokrajini koja pruža otpor talibanima, i obe strane tvrde da su zadnjih dana nanele protivnicima velike gubitke.

Nakon pada Kabula 15. avgusta, nekoliko hiljada boraca lokalnih milicija i ostataka vojske i specijalnih snaga okupilo se u Pandžširu.

Pod vodstvom Ahmada Masuda, sina bivšeg zapovednika mudžahedina, pružaju otpor u toj strmoj dolini koju je teško napadati izvan. Pokušaji da se pregovorima pronađe rešenje nisu uspeli.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da su njihovi borci ušli u Pandžšir i da kontrolišu deo teritorija.

"Započeli smo operacije pošto pregovori s lokalnim oružanim skupinama nisu uspeli", rekao je.

"Pretrpeli su velike gubitke", dodao je.

Ali portparol Nacionalnog fronta otpora Avganistana, koja okuplja pobunjenike, rekao je da imaju potpunu kontrolu nad svim prevojima i ulazima i da su odbili pokušaje zauzimanja okruga Šotul na ulazu u dolinu.

"Neprijatelj je više puta pokušao da uđe u Šotul iz Džabul-Saradža i svaki put nije uspeo", rekao je, govoreći o gradu u susednoj pokrajini Parvan.

Obe strane iznele su različite podatke o gubicima druge strane, bez ikakvih dokaza i nije ih moguće proveriti.

Talibani tvrde da je dolina Pandžšir okružena sa sve četiri strane i da pobunjenici ne mogu da pobede, a pobunjenici ističu da se neće predati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

21 h

Podeli: