BBC 0

15.05.2024.

10:49

Premijer liga: Mančester siti slavi rezervnog golmana Ortegu, i Aston Vila se raduje

Rezervni golman Mančester sitija Ortega izrastao u junaka kluba. Aston Vila u Ligi šampiona, prvi put od 1991.

Premijer liga: Mančester siti slavi rezervnog golmana Ortegu, i Aston Vila se raduje
REUTERS/Dylan Martinez

Podeli:

Neočekivani heroj Mančester sitija koji bi mogao da mu donese novu, četvrtu uzastopnu titulu prvaka u fudbalskoj Premijer ligi Velike Britanije.

Mančester siti je na gostovanju Totenhemu u Londonu pobedio 2:0, ali jedan detalj je, pokazalo se, bio možda i odlučujući.

Pri vođstvu Sitija 1:0, golman Ederson je zadobio udarac u glavu u sudaru sa igračem Totenhema Kristijanom Romeom, tik uz stativu gola.

Trener Sitija Pep Gvardiola odlučio je da posle nekoliko minuta zameni Edersona koji je imao problem sa okom, iako je brazilski golman bio vidno nezadovoljan odlukom šefa - želeo je da nastavi utakmicu.

Među stative gola Mančester sitija stao je Stefan Ortega, koji je tokom 20-minutnog učešća u meču šefu vratio na najbolji način i možda je dao ključni doprinos timu da osvoji šestu titulu u sedam sezona samo kolo pre kraja lige.

Pobedom nad Totenhemom, Siti je preskočio do sada vodeći londonski Arsenal.

Pred poslednje kolo, u nedelju, 19. maja, Mančester siti sada vodi sa 88 bodova, dok Arsenal ima 86.

U poslednjem kolu, Mančester siti dočekuje londonski Vest Hem, dok Arsenal na svom stadionu igra protiv Evertona iz Liverpula.

Poljubac Gvardiole za Ortegu

Kada se začuo poslednji sudijski zvižduk na stadionu Totenhema, Gvardiola je krenuo pravo ka Ortegi i poljubio Nemca u obraz, odajući mu priznanje zv ključni doprinos u pobedi.

Bilo je to i više nego zasluženo.

"Ortega je golman svetske klase. Izuzetan, izuzetan golman. Ederson nije imao potres mozga, imao je problem sa okom.

"Nije mogao da vidi dobro, pa mi je lekar rekao da bi trebalo da ga zamenim", izjavio je Gvardiola.

REUTERS/Dylan Martinez
Adam Davy/PA Wire

Bila je to napeta utakmica za obe ekipe, a igrači Totenhema su se nosili sa velikim pritiskom velikog broja svojih navijača - od njih su tražili da izgube samo da njihov najveći rival iz komšiluka - Arsenal - ne osvoji titulu, prvu u poslednjih 20 godina.

"Mogu da razumem rivalstvo, ali ne mogu da razumem navijače koji traže da njihov tim izgubio", rekao je uoči meča trener Totenhema Ange Postekoglu.

Čak ga je kamera uhvatila tokom utakmice kako se raspravlja sa pojedinim navijačima tokom utakmice.

Igrači Totenhema, međutim, nisu poslušali nemali broj njihovih navijača, već su odigrali tako da je Siti strepeo.

Totenhemu je bila potrebna pobeda ili bar bod da osiguraju plasman u Ligu šampiona i bili su blizu toga i da nije bilo rezervnog golmana Ortege pitanje je kako bi sada izgledala tabela.

Nedugo pošto je zamenio Edersona na golu, Ortega je najpre odbranio udarac Dejana Kuluševskog iz blizine, potom još jedan pokušaj istog igrača, a u poslednjim trenucima izrastao je u heroja.

Iskusni Son Heung-min je istrčao sam ispred Ortege, situacija koju je Južnokorejac toliko puta lako rešavao u dresu Totenhema.

Ipak, Ortega je bio skoncentrisan i ostao na nogama, čekajući Sona da napravi potez pre nego što je ispružio desnu nogu kako bi odbranio šansu koja je mogla da zapečati još jedan trijumf u Premijer ligi.

Gvardiola, koji se očigledno plašio najlošijeg scenarija, dramatično se na klupi bacio na leđa u dinamičnom prikazu vlastite agonije, a potom i potpunog olakšanja, dok je kapiten Mančester sitija Kajl Voker uporedio Ortegu i odbranu sa golmanovim sunarodnikom, ikonom među stativama Manuelom Nojerom iz minhenskog Bajerna.

I dalje nestvarno deluje Ortegina intervencija, koga će njegov zahvalni trener i kolege dugo pamtiti dok su jurili ka njemu da mu iskažu zahvalnost, a potom su radost podelili sa svojim navijačima.

Bio je to poslednji trzaj Totenhema, jer je Erling Haland dao drugi gol sa bele tačke u nadoknadi vremena, što je bio njegov 38. gol u sezoni.

Ako Siti u nedelju pobedi Vest Hem na stadionu Etihad, formalnost će biti ispunjena.

NEIL HALL/EPA-EFE/REX/Shutterstock
REUTERS/Dylan Martinez

Haland je svakako u centru pažnje, iako mu ova sezona nije bila toliko plodna kao ranije, ali je zato Ortega sada glavni heroj.

Upravo je Sitiju na golu bio potreban neko takav, jer ovo nije bilo najbolje izdanje 'građana'.

Otkako je Siti izgubio od Aston Vile u decembru, ostali su neporaženi u 22 utakmice Premijer lige.

Pobedili su u 18 i remizirali četiri u nezaustavljivom talasu koji preti da slomi srca navijača Arsenala, isto kao i Liverpulovih poslednjeg dana sezone tokom prethodnih godina.

NEIL HALL/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Slavlje i Aston Vile

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, kaže stara poslovica.

A svanulo je igračima, stručnom štabu i navijačima Aston Vile iz Birmingema.

Aston Vila

Poraz Totenhema značio je da četvrta pozicija Aston Vile više ne može da bude ugrožena i tako se prvi put plasirala u Ligu šampiona (od kako je ovo takmičenje preimenovano od Kupa evropskih šampiona 1991/92.).

Totenhem je bio jedini klub koji je mogao da pretekne Vilu, ali sada zaostaje pet bodova za ekipom Unaija Emerija, uz još jednu utakmicu do kraja lige.

Poslednji put su igrali u najjačem evropskom takmičenju pre 41 godinu (1982/83.), a godinu dana pre toga Aston Vila je bila prvak Evrope.

Vila je u nekim ranijim sezonama bila na drugom i četvrtom mestu Premijer lige (1992/93. i 1995/96.), ali u tim sezonama samo je prvak išao direktno u Ligu šampiona.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: