EU: Prekinite

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj poručio da avganistanska vlada treba da radi na dogovoru s talibanima kako bi se zaustavilo nasilje.

Izvor: B92

Petak, 13.08.2021.

06:50

EU: Prekinite
jorisvo/depositphotos/Ilustracija

On je rekao i da su mirno i inkluzivno rešenje i poštovanje osnovnih prava svih Avganistanaca, uključujući žene, mlade i manjine, ključni za kontinuiranu podršku Evropske unije Avganistanu, kao i da je potrebno da se u toj državi prevazidju politicke razlike i poveća zastupljenost svih zaintresovanih strana, prenosi Rojters.

Prvi diplomata EU je pozvao talibane da odmah nastave sveobuhvatne pregovore i zaustave nasilje koje bi omogućilo trajni prekid vatre.

"Ovi kontinuirani napadi nanose neprihvatljive patnje avganistanskim gradjanima i povećavaju broj interno raseljenih i onih koji napuštaju Avganistan u potrazi za bezbednošću", rekao je Borelj.

On je upozorio da će se u suprotnom talibani suočiti sa nepriznavanjem, izolacijom, nedostatkom medjunarodne podrške i izgledom za nastavak sukoba i nestabilnosti u Avganistanu, ako bi silom preuzeli vlast.

Talibani su danas zauzeli Herat, treći po veličini grad u Avganistanu u blizini Kabula i strateški glavni grad pokrajine, čime su dodatno izvršili pritisak na vladine snage u zemlji,a do sada su zauzeli 11 od 34 glavnih gradova avganistanskih provincija, preneo je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: