Izetbegović: Naša osveta; "Neće napasti ako ga ne dirate, ali ako ga dirate, žestoko će odgovoriti"

U Fazlagića Kuli kraj Gacka obeležena je 29. godišnjica formiranja Samostalnog gatačkog bataljona "Šargan".

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE /ALAA BADARNEH / POOL
EPA-EFE /ALAA BADARNEH / POOL

Tokom svečanosti je otkrivena i spomen-ploča s ispisanim imenima Gačana koji su poginuli u periodu od 1992. do 1995. godine.

Tokom ceremonije prisutnima se obratio predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o proteklom ratu, istakao žrtvu, trud i angažman uložen u odbranu BiH. Podsetio je na izjavu predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, koji je odbranu BiH nazvao "čudom bosanskog otpora".

"Bošnjaci, bosanski patrioti su izvranredni ljudi. Nema šta nisu izdržali. Svugde su bili dobri, ali nisu sve jedinice bile iste. 'Šargan' je sasvim sigurno jedna od najboljih jedinica Armije RBiH", izjavio je Izetbegović.

Podsetio je na uspjehe SGB "Šargan" u odbrani, naročito Mostara, ali i ostalih ratišta širom BiH.

"Ovih dana počinje neko drugo poluvreme. Neće ono biti vojno. Učinit ćemo sve da ono bude političko i da polako nadjačamo i da se na svoj način osvetimo. Naša osveta će biti da ćemo napraviti jedno uređeno društvo, jednu evropsku zemlju u kojoj će biti civilizacijski odnosi", kazao je Izetbegović.

Istakao je da su Bošnjaci postali nezaobilazan faktor, ne samo u BiH nego na Balkanu.

"Nema više nijednog pitanja da, kada računaju šta će se desiti i kada razmišljaju šta će uraditi, u formulu ne ubace i bošnjački narod", poručio je Izetbegović.

Govoreći o negiranju genocida i pokušaje revidiranja istorije, Izetbegović je kazao da će BiH braniti istina, ali i garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma poput SAD-a i Evropske unije.

"NATO je u BiH. Ovde su Amerikanci i Evropljani. Nigde otići neće", izjavio je Izetbegović.

Naglasio je važnost očuvanja istine o dešavanjima iz prošlosti, upozorivši da se revidiranjem istorije pokušavaju ostvariti ratni ciljevi.

"Ono što brani ovu zemlju jeste saznanje o tome na šta su naši ljudi spremni, a što je 'Šargan' posvedočio. Šta je sve u stanju Bošnjak izdržati, pretrpeti, nadjačati i pobediti. Dobro znaju kakvi smo i dobro znaju da ovo ime, Šargan, je zasluženo. Neće vas šargan napasti ako ga ne dirate. Ako ga dirate, žestoko će odgovoriti", poručio je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu