Svako ko Srpsku i Srbe nazove genocidnim krivično će odgovarati

Jedna od izmena zakona koju su dogovorili lideri Srpske danas u Banjaluci biti da ko god nazove Republiku Srpsku ili srpski narod genocidnim ide u zatvor.

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 26.07.2021.

21:26

Svako ko Srpsku i Srbe nazove genocidnim krivično će odgovarati
Ilustracija. Depoist photos/ dk_photos

Predsednica RS-a Željka Cvijanović najavila je danas dva zakonska rešenja koja će biti upućena u parlamentarnu proceduru ove sedmice te naglasila da su izuzetno važni i da su rezultat današnjeg dogovora lidera parlamentarnih stranaka.

Iako predstavnici stranaka danas nisu želeli da govore o čemu je reč, Cvijanović je navela da će ta zakonska rešenja u parlamentarnu proceduru uputiti poslanički klubovi svih političkih paritija Republike Srpske i izrazila uverenje da će se to desiti u narednih nekolio dana.

Kako prenosi Klix.ba, reč je o dva zakonska rešenja koja bi trebalo da se nađu u petak na posebnoj sednici NSRS-a, a tretiraju nazivanje RS-a genocidnom tvorevinom ili srpski narod genocidnim.

To bi značilo da će svako ko RS nazove genocidnom tvorevinom ili srpski narod genocidnim krivično odgovarati. Na ovaj način politički predstavnici iz RS-a žele da "odgovore" na Inckovu odluku o izmenama Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Drugi zakon koji je u pripremi tiče se odbacivanja svih odluka koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je kazao da je danas dogovoreno da sednica Narodne skupštine RS-a u petak bude zatvorena za javnost.

Podsetimo, nakon sastanka predsednika parlamentarnih stranaka sa sjdištem u Republici Srpskoj povodom odluke Valentina Incka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida doneseno je pet zaključaka među kojima je i onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija BiH.

Današnji sastanak sazvao je predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović (DEMOS), a prisustvovali su mu i predsednica RS-a Željka Cvijanović, lider SNSD-a Milorad Dodik, predsednik SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, SP-a Petar Đokić, US-a Nenad Stevandić, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: