Novi sukob?

Turska je odbacila osudu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o podeli Kipra.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Kao i njegove planove da ponovo otvori obalni grad ispražnjen od svojih prvobitnih kiparskih Grka.

"Odbacujemo deklaraciju Saveta bezbednosti UN u vezi plana ponovnog otvaranja letovališta Varoša, kao i izjave raznih zemalja koje se temelje na neopravdanim zahtevima koji su u skladu sa stvarnošću na ostrvu", poručilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju i dodalo da više desetina godina napora nije omogućilo postizanje federalnog statusa ostrva Kipra zbog "nepopustljivog stajališta kiparsko-grčke administracije".

To sredozemno ostrvo je podeljeno od 1974. između Republike Kipra, članice Evropske unije, na jugu ostva i Turske Republike Severni Kipar (RTCN), samoproglašene 1983., koju priznaje jedino Turska.

Savet bezbednosti UN-a u petak je jednoglasno prihvatilo deklaraciju o rešenju Kiparskog sukoba "temeljenu na federaciji dve jednake političke zajednice i zone", izrekom osudivši "jednostrane akcije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Članovi Saveta "osuđuju najavu turskog predsednika i čelnika kiparskih Turaka od 20. jula 2021. o novom otvaranju dela zatvorene zone Varoše".

Savet bezbednosti duboko žali zbog tih jednostranih akcija koje su protivne prethodnim rezolucijama i izjavama, dodaje se.

Traže da se odmah povuče ta mera otvaranja, kao i "sve promene izvedene u Varoši od oktobra 2020."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu