Preti još desetine hiljada scenarija sa Vračara? Krug dvojke, Medaković, Kaluđerica... VIDEO/FOTO

Snimci urušavanja stambene zgrade u beogradskoj opštini Vračar obišli su Srbiju i izazvali veliku pažnju naše javnosti.

Izvor: B92, M. Lj.
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Pročitajte i:

Snimak novog obrušavanja zgrade: "Sve zbog jedne velike greške" VIDEO/FOTO

"Stanari iz Vidovdanske za godinu dana dobiće stanove u novoj zgradi na istoj lokaciji" VIDEO

Dramatični prizori na Vračaru, kuhinja visi; stanarka za TV Prva: "Izgubila sam nadu" VIDEO/FOTO

Scene građevine koja kao da će se srušiti svakog trenutka i stanari koji su morali da istrče prošle nedelje kada je došlo do urušavanja objekta šokirale su građane.

Posle ovog incidenta postavlja se pitanje koliko još ovakvih objekata ima, a potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić izjavio je za B92.net da ih ima mnogo.

"Ti objekti su rađeni 'na crno', njih je mnogo, i pitanje je da su rađeni i kvalitetno i da su sigurni. Imamo ih na desetine hiljada. Imate 10 miliona kvadrata na teritoriji Beograda koji nisu izgrađeni kako treba. Od prizemlja do sprata. Dizani su bez dozvole, nadzora, radnici su radili 'na divlje'. Pitanje je da li su i ti radnici bili radno osposobljeni", kazao je Rodić za B92.net.

On je istakao za naš portal da postoje i građevine koje su imale potrebnu dozvolu, ali to ne mora da znači da su rađeni po propisima.

"Ima i objekata su koji su legalno građeni, a da su rađeni kvalitetno. Zna se koji su to lokacije gde je građeno ’na crno’. One bi trebalo da se snime, prekontrolišu, da se izvrši kontrola i da se utvrdi imaju li upotrebnu dozvolu“, naveo je on.

Rodić je za naš portal otkrio da su nelegalne gradnje najčešće na teritoriji Voždovac, odnosno čitav kompleks naselja na Medakoviću.

"Na hiljade objekata je nelegalno napravljeno“, istakao je on za B92.net.

Rodić je takođe izdvojio naselje Kaluđerica, ali i delove "kruga dvojke" i centralne zone u Beogradu.

"To što su neki dobili dozvolu ne mora da znači da je urađeno kvalitetno, odnosno prema građevinskim propisima", kaže Rodić.

Na pitanje kako preduprediti da se ne desi ponovo slučaj sa stanarima u Vidovdanskoj ulici, Rodić je jasan:

"Ne sme da se čeka da objekat ’bude pod krovom’, nego da se u startu reaguje. Dođe inspekcija, ukoliko ima kršenja propisa, odmah krivična prijava i zatvaranje gradilišta. Treba postojati nadzor koji može u svako vreme da vam dostavi dokumenta. Ako nema toga...“, zaključio je Rodić.

Podsećanja radi, prošle nedelje se urušio deo zgrade, a stanari objekta na adresi Vidovdanska 2a ostali su bez krova nad glavom. Stanari su tada evakuisani i smešteni su u hotel Slavija. Nekoliko dana posle toga, urušio se još jedan deo građevine.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je postignut dogovor sa svih sedam vlasnika stanova iz urušene zgrade u Vidovdanskoj ulici da za njih Direkcija za građevinsko zemljište izgradi novu zgradu po hitnom postupku, na osnovu Zakona o prirodnim katastrofama.

Vesić je ranije za televiziju Prva izjavio da će vlasnici stanova u Vidovdanskoj dobiti u novoj zgradi stanove iste kvadrature, a da će svoje vlasništvo nad stanovima u urušenoj zgradi preneti na grad, koji će zatim potraživati naknadu štete na svoje ime od investitora susedne zgrade, zbog čije je izgradnje došlo do urušavanja.

"Hvala bogu nisam tamo ostala"

Foto: TV Prva
Foto: TV Prva

Jedna od stanarki za TV Prva opisala je ranije šta se desilo u petak, kada je došlo do prvog urušavanja građevine.

“Bila sam u stanu kada je deo ispod mene pao. Pucalo je sve oko mene. Otišla sam do kuhinje, hvala bogu nisam tamo ostala. Nije mogao da se zatvori prozor, otpao je okvir sa zida. Počeli su da pucaju plafoni oko mene i tad sam istrčala… Pucali su zidovi pre toga... Izgubila sam nadu... Do malopre sam imala nadu, te sam se oprostila”, stanarka za TV Prva.

"Molili smo, zvali konstantno da se nešto uradi. Nemoguće (da ne može)", dodala je ona u razgovoru za TV Prva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 188 idi na stranu