Nova "packa" EU; Odgovor Srbije: Mi nikad nismo ni prekidali

Brisel -- Portparol Evropske unije Peter Stano ukazao je da je odluka Srbije da ponovo pošalje ambasadora u Siriju suprotna stavu Brisela.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

On je podsetio da put ka članstvu u Uniji podrazumeva usklađivanje sa njenom spoljnom politikom.

"Stav EU u pogledu normalizacije odnosa sa režimom u Siriji je jasan i nepromenjen, a nedavni izbori koje je organizovao sirijski režim ne mogu voditi bilo kakvim merama međunarodne normalizacije", naveo je Stano za Radio slobodna Evropa.

On je kazao da slanje ambasadora u Damask podrazumeva predaju akreditiva šefu države, u konkretnom slučaju predsedniku Sirije Bašaru Asadu, "koji je na listi sankcija EU i nema demokratski legitimitet kao predsednik države".

"On je neko ko je nadgledao masovno brutalno nasilje koje su režimske trupe počinile nad stanovništvom, uključujući upotrebu hemijskog oružja. To su razlozi zbog kojih države članice EU ne šalju ambasadore u Damask da predaju akreditive Asadu. One tamo imaju predstavnike u svojstvu otpravnika poslova, koji ne moraju da predaju akreditive šefu države", naveo je Stano.

Navodeći da je predstavljanje zemalja kandidata u Damasku u nadležnosti tih država, Stano je ukazao da bi u slučaju odluke Beograda "trebalo uzeti u obzir da je Vlada Srbije više puta potvrdila da su evropske integracije strateški prioritet zemlje".

Dodao je da to uključuje "progresivno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU".

Četvorogodišnji mandat ambasadora Srbije u Siriji Jovana Vujasinovića istekao je 2013. godine. Nakon toga, novi nije imenovan i na njegovom mestu do sada je bio otpravnik poslova Milan Vijatović, navodi RSE.

Ime ambasadora koji će predstavljati Srbiju u Siriji za sada nije saopšteno.

Većina evropskih zemalja i SAD povukle su ambasadore iz Damaska ili snizile aktivnosti na nivo otpravnika poslova 2012. godine, pošto Asadov režim optužuju za kršenja ljudskih prava i ratne zločine.

Iz Ministarstva spoljnih poslova u Beogradu su, međutim, naveli da Srbija "nikada nije prekidala diplomatske odnose sa Sirijom".

"Oni su se, do imenovanja našeg novog ambasadora u toj zemlji, odvijali na nivou privremenog otpravnika poslova, što je bilo uslovljeno tadašnjom bezbednosnom situacijom u toj zemlji", navodi se u pisanoj izjavi Ministarstva za RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu