Utorak, 22.06.2021.

16:10

Premijer Španije potvrdio: Vlada pomilovala devet katalonskih separatista

Španski premijer Pedro Sančes pozvao je na novu "eru dijaloga i razumevanja", dok je njegova vlada pomilovala devetoro katalonskih političara i aktivista.

Izvor: B92

Premijer Španije potvrdio: Vlada pomilovala devet katalonskih separatista
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Oni su bili zatvoreni zbog uloge u pokušaju secesije tog regiona 2017. godine

Pedro Sančes je rekao da je odluka doneta u interesu nacionalnog jedinstva i socijalne kohezije.

"Španska vlada je donela ovu odluku, jer je ona najbolja za Kataloniju, najbolja za Španiju i ona koja najbliže predstavlja duh suživota i harmonije utvrđen španskim ustavom", rekao je on.

Međutim, iako je Sančes rekao da bi pomilovanje značilo puštanje iz zatvora devetoro zatvorenih separatističkih lidera, on je naglasio da će osuđenima i dalje biti zabranjena javna funkcija i da će pomilovanje biti uslovljeno time da njihovi primaoci u određenom periodu ne počine teška krivična dela.

Po optužbi za pobunu i druga dela protiv ustavnog poretka osuđeno je 12 separatističkih katalonskih lidera, od kojih je devetoro dobilo višegodišnje kazne zatvora, zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije i proglašenja secesije u oktobru 2017. godine.

Odluka Vlade da pomiluje katalonske separatiste, koju je Sančes ranije najavio, izazvala je dosta burne reakcije na španskoj političkoj sceni.

Pomilovanja je podržala u Španiji moćna Rimokatolička crkva i vodeća poslovna udruženja, ali im se protivi Vrhovni sud, kao i više od 60 odsto anketiranih građana, uključujući polovinu Sančesovih birača na prethodnim parlamentarnim izborima.

Na nedavnom protestu u Madridu zbog najave pomilovanja, koji su podržale tri opozicione stranke, okupile su se hiljade ljudi, zahtevajući ostavku Sančesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: