"Osvanuo" novi dokument: Sprema se nova strategija jačanja odbrane od Rusije i Kine?

NATO je počeo sa pripremom nove vojne strategije kako bi učvrstio odbranu od pretnje iz Rusije i Kine, saopšteno je iz Bele kuće.

Izvor: B92

Nedelja, 13.06.2021.

22:10

EPA-EFE/Toms Kalnins

"Saveznici iz Alijanse će na sebe preuzeti obaveze kako bi realizovali nov koncept i strategiju sa ciljem jačanja potencijala obuzdavanja i odbrane NATO sa ciljem borbe sa pretnjama koje stižu iz Rusije, ali i drugih zemalja“, precizira se u saopštenju, a preneo je "Sputnjik".

Ovaj dokument objavljen je uoči samita Severnoatlantske alijanse, koji će biti održan 14. juna u Briselu. Takođe je navedeno i da će strategija uzeti u obzir „agresivnu politiku Rusije, kao izazove koji se rađaju pred kolektivnom bezbednosti Alijanse zbog Kine“ Pored toga, Bela kuća navodi i da će NATO nastaviti da prati aktivnost Rusije u Ukrajini, ali i oko njene teritorije. Novi koncept strategije bi trebalo da bude spreman za usvajanje na samitu Alijanse koji će biti održan 2022. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: