Svet 0

07.05.2024.

9:18

Lajčak u SAD, sastao se sa Eskobarom FOTO

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak doputovao je u SAD, gde se sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Izvor: Tanjug

Lajčak u SAD, sastao se sa Eskobarom FOTO
F.S./ATAImages

Podeli:

"Upravo stigao u SAD. Imao sam veoma produktivan sastanak sa američkim specijalnim izaslanikom Eskobarom, upuštajuci se u neke dubinske diskusije. Radujem se drugim obogacujucim razgovorima tokom mog boravka ovde", naveo je Lajčak na društvenoj mreži X.

On je prethodno na Fejsbuku napisao da će ove nedelje boraviti u SAD i poručio da se raduje "detaljnim konsultacijama u Vašingtonu i Njujorku, gde ce razgovarati o Zapadnom Balkanu sa američkim partnerima i sagovornicima iz UN".

Sumirajući nedelju tokom koje je posetu Crnu Goru i tokom koje je održana još jedna runda pregovora sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem u Briselu, Lajčak je naveo da je izneo kompromisan predlog za rešenje pitanja upotrebe dinara na KiM i poručio da se raduje konstruktivnim povratnim predlozima dve strane.

"Naš fokus ostaje na pronalaženju obostrano korisnog rešenja za one na koje utiče uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju. Nakon opsežnih razgovora i pažljivog slušanja obe strane, moj tim i ja smo izneli kompromisni predlog. Radujem se njihovim konstruktivnim povratnim informacijama dok radimo na pronalaženju načina za napredovanje", naveo je Lajčak.

Dodao je da je njegova poseta Crnoj Gori bila produktivna i ocenio da je jasno da je Crna Gora na putu ka evropskim integracijama.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajan ranije danas je najavio da će se zajedno sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom krajem ove nedelje sastati sa Lajčakom kako bi koordinisali podršku SAD i EU za Zapadni Balkan.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: