Utorak, 23.03.2021.

15:36

Nemačka odgovorila na pismo VIDEO

Državni ministar za pitanja EU u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova reagovao je na inicijativu šest država EU zbog raspodele vakcina protiv kovida 19.

Izvor: B92, Jutarnji list

Nemačka odgovorila na pismo VIDEO
Foto: Shutterstok/canadastock

Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Letonija i Slovenija izrazile su zabrinutost, jer tvrde da se distribucija vakcina ne odvija prema broju stanovnika svake pojedine članice, kako je prethodno bilo dogovoreno, ali Rot odbacuje te optužbe.

"Radilo se o jasnom i transparentnom postupku, gde se prema broju stanovnika određivao kontingent za različite vakcine koje su odobrene u EU. Austrija i neke druge zemlje svoje kontingente nisu u potpunosti iskoristili, iz razloga koje ja ne želim da ocenjujem. Potom je drugim državama upućeno pitanje žele li naručiti još doza iz tih neiskorištenih kontingenata", rekao je danas Rot, prenosi Jutarnji.

Kazao je kako ne vidi razlog da se menja taj postupak te je dodao kako je "reč o pravednoj raspodeli doza vakcina po Evropi".

Kazao je i da je za Nemačku važno da se vakcinišu i stanovnici i susedne zemlje te da se ne radi o nacionalnoj strategiji.

"Krizu je moguće preživeti zajedno, a to zahteva solidarnost i jednake mogućnosti. Ako će se do leta vakcinisati 70 odsto državljana EU, ne bi imalo smisla kad bi neke zemlje imale više vakcina, a druga manje", dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: